2.9 C
Kambja
Neljapäev, 25.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivBussiveod maakonnas vajavad lisaraha

Bussiveod maakonnas vajavad lisaraha

28. augustil kohtusid Tartu maavalitsuses ümmrlaua taga ASi GoBus ja transporditöötajate ametiühingu esindajad. Ühiselt leiti, et olukord Eesti ühistranspordis on kriitiline – kõikjal on puudu bussijuhtidest ning suuremad linnad on juba sunnitud kärpima avalike liinivedude mahtusid. Ametiühing  prognoosib bussijuhtide jätkuvat lahkumist kaubavedudele või välismaale, kus pakutav palk on oluliselt kõrgem. GoBusi esindaja tunnistas, et sellist palgasoovi kasvutempot ei osatud ette näha ning vajalikke summasid pole kuskilt võtta. Piletihindade järsust tõstmisest püütakse hoiduda, et mitte niigi hoogsas autostumises kliente kaotada. Ümarlaual osalejad koostasid ühisavalduse, millega taotletakse valitsuselt 2007. aasta ühistranspordi dotatsiooniks vähemalt 260 miljoni krooni. See tähendaks tänavusega võrreldes 33% kasvu ning võimaldaks osutada Eestis ühistransporditeenust vähemalt praeguses mahus.

Omavalitsuste poolt kirjutasid avaldusele alla Tartu vallavanem Aivar Soop ja Kambja vallavanem Ivar Tedrema.

Maavanem Esta Tamme sõnul on toimiv ühistransport maakonna tasakaalustatud arenguks hädavajalik ning riigi toetuse suurendamine põhjendatud.

Tartu maakonnas on AS GoBus esitanud maavanemale taotluse suurendada maakonnaliinide dotatsiooni, sest nii bussijuhtide palgakasv kui kütuse hinnatõus on osutunud prognoositust suuuremaks. GoBusi esitatud andmete põhjal peaks 2007. aastal vajalik riigi tugi olema 25,9 miljonit krooni. Maavanema hinnangul ei pruugi  riigieelarve strateegias kavandatud bussidotatsiooni kavutempo olla tuleval aastal Tartumaa vajadusteks piisav. Andmed edastatakse majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile, kus valmib ühistranspordi dotatsiooni maakondlik jaotus.

AS GoBus teenindab aastast 2006 nii Tartu linna kui ülejäänud maakonna bussiliine. Maakonnaliine on käigus 70 ja 55 bussi sõidab neil liinidel aastas läbi üle 3,4 miljoni kilomeetri. 2006. aastal sai Tartu maakond riigilt ühistranspordi toetamiseks 24,1 miljonit krooni.

TMV

Loetumad