-2.2 C
Kambja
Reede, 19.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivVallavolikogu valis valijameheks Heiki Kortspärna

Vallavolikogu valis valijameheks Heiki Kortspärna

Kambja vallavolikogu liikmed kogunesid täna pärastlõunasele istungile, et valida oma esindaja valimiskogusse, mis 23. septembril valib Vabariigi Presidendi. Vastavalt seadusele otsustati isikuvalimised salajasel hääletamisel. Volinikud valisid 11 poolthäälega valijameheks volikogu liikme Heiki Kortspärna. Kortspärn valiti valijameheks ka 2001. a presidendi valimistele.

Tol korral toetas ta Arnold Rüütli kandidatuuri. Ka sel korral lubab Kortspärn valida Rüütlit:

“Valin taas, nagu ka 2001. aastal, Arnold Rüütli. Muide, viis aastat tagasi oli Rüütli kõrval mitmeid teisigi päris häid kandidaate. Mul pole Rüütlile erilisi etteheiteid. Meil on parlamentaarne vabariik, kus presidendil on põhiliselt tagasihoidlik esindusfunktsioon. Mõne olulise erandiga, millest ilmajäämise kartus on ajanud kõik parempoolsed erakonnad ja ühe, igast künast maiustada ihkava erakonna tagajalgadele.

Ilvese fenomen on hämmastav: millegi erilisega tuleb hallil poliitikamaastikul ju silma paista, ning efektne kikilips püüab pilku igas olukorras. Lisaks mesimagus naeratus ning pilvedeni hõljuv alguse ja otsata jutt. Hoopiski tõsisem mure on see, et tean teda kui kosmopoliiti. Näen siin eestlusele surmaohtu. Kõik kordub. Omal ajal pidime saama üheks nõukogude rahvaks ja rahvastevaheliseks suhtluskeeleks pidi olema vene keel. Nüüd on meist saanud Euroopa kodanikud ja varsti oleme maailmakodanikud ning suhtluskeeleks on inglise keel.

Mind teeb kurvaks, et eesti rahvas on nii pealiskaudne ja suisa rumal, sest ta ei taha näha, et praegune üleilmastumise tee on eestluse jaoks kindel surmatee. Kui võrrelda Eesti presidente Rüütlit, Pätsi ja Merit Ilvesega, võin veendunult öelda: neist neljast mehest kõige patriootlikum ja eesti rahvale kõige vähem kahju teinud inimene on endine tippkommunist ja praegune president Arnold Rüütel. Seejärel tuleb tükk tühja maad ning järgneb Ilves, kes lihtsalt pole veel jõudnud ülearu palju head või halba korda saata. Edasi tuleb Lennart Meri, kes tegi Eestile võrdselt palju nii head kui ka halba, ja viimasena tuleb Konstantin Päts, kes lõi ja hävitas Eesti riigi ning kokkuvõttes tegi eesti rahvale tunduvalt rohkem halba kui head.”

19. augustil peeti Heiki Kortspärnale kuuluvas Krista talus XXVII Vabadusristi päeva, mis oli pühendatud vabadusõjalaste mälestamisele. Talus asub ka tema rajatud vabadussõjalaste obelisk. Tänutäheks kaastöö eest mälestussamba rajamisel ja vabadussõdalaste mälestuse säilitamisel andis taluperemees üle ka vastavad mälestusmedalid ning täiendatud kujul vabadussõjalaste tegevust ja saatust käsitleva trükise.

Aukülalisena osales üritusel Vabariigi President Arnold Rüütel.

KV

Loetumad