9.9 C
Kambja
Reede, 26.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiiv"Põllumees kui looja: sordiaretus maaharija teenistuses"

"Põllumees kui looja: sordiaretus maaharija teenistuses"

Portree: Aastal 2001 jäädvustas kunstnik Aapo Pukk Viive Rosenbergi paberile. Repro: aapopukk.ee

  

Kambja rahvale on tänavune täiskasvanud õppija nädal eriline, sest üks ettevõtmine tuuakse lausa koju kätte: neljapäeval, 12. oktoobril kell 16 tuleb Kambja raamatukogu kutsel huvilistele esinema ja hüva nõu jagama põllumajandusteadlane Viive Rosenberg.

Et sel korral väärtustab TÕN ennekõike loovust, on kohtumise korraldajad palunud, et Viive Rosenberg seostaks oma esinemises põllumehe põlise ameti ja loovuse. Põhjalikumalt võetakse kõne alla sordiaretus kui põllumehe loomeprotsess, mille käigus on vajalik luua võimalikult saagikaid, töötlemiskindlamaid ja heade maitseomadustega sorte. Kas ja kuidas neid eesmärke on õnnestunud ja õnnestub ühendada kartulikasvatuses, sellele küsimusele vastamisel on ilmselt Eestis üheks kõige asjatundlikumaks inimeseks Viive Rosenberg, kes on pikki aastakümneid kartulikasvatust viljelenud nii teadlase kui praktikuna.

Viive Rosenbergile on sordiaretus teema, mida ta läbi ja lõhki tunneb. Viimasel ajal adub ta rõõmuga, et eestlaste seas hakkavad taas järjest rohkem hinda tõusma nii kodumaine toit kui siinsete põllumeeste poolt aretatud sordid. Praktikust teadlane on veendunud, et põllumehed peaksid hakkama julgemalt kasvatama sorte, mis vahepeal olid mitmetel põhjustel kõrvale tõrjutud. Meie tarbijad on tasapisi jõukamaks muutunud ja on nõus maksma kodumaise ja nostalgiamaigulise kauba eest kõrgemat hinda. Väikeettevõtluse arendamine nostalgiatoodete vallas sobiks eriti naistele.

„Tore teema ja parim lektor!“ hindas TÕNi Tartumaa koordinaator, maavalit-suse haridus- ja kultuuriosakonna inspektor Ruth Elias, kui Kambja raamatukogu pakkus omalt poolt välja idee korraldada kohtumine Kambjas kasvanud ja Harjumaal Sakus elutöö teinud sordiaretaja Viive Rosenbergiga.

Meeldiv on tõdeda, et Kambja inimesed on ettevõtmist oluliseks pidanud – raamatukogusse on võrdlemisi aktiivselt teada antud, et soovitakse kohtumisel osaleda. Mõistagi oodatakse neljapäeval, 12. oktoobril kell 16 Kambja raamatukogusse ka kõiki neid huvilisi, kes pole jõudnud endast senini teada anda.

Kambjalased, õpime mõnuga!

Toivo Ärtis

CV: Viive Rosenberg

Sündinud:

12. veebruaril 1943 Kambjas

Haridus:

EMTTUI aspirantuur 1969-1973;

Eesti Põllumajanduse Akadeemia, õpetatud agronoom 1966

Teenistuskäik:

EPMÜ põllumajandus- ja keskkonnainstituut, Taimebiotehnoloogia Uurimiskeskus EVIKA, erakorraline vanemteadur, alates 2005;

EPMÜ Taimebiotehnoloogia Uurimiskeskus EVIKA, vanemteadur, 1999 – 2005

direktor, 1997 -1999

Riigikogu liige 1999-2003

Eesti Taimebiotehnika Uurimiskeskus EVIKA, direktor, 1991 – 1997

Eesti Maaviljeluse ja Maaparanduse TU Instituut,

laborijuhataja 1984 -1990

vanemteadur, labori juhataja, 1981 – 1984

nooremteadur, 1973 – 1981

EMMTUI aspirant 1969 – 1973

nooremteadur 1966 – 1969

Teaduskraad:

Põllumajanduse kandidaat

Tunnustus:

Eesti Vabariigi teaduspreemia, 1998;

Teadlaste Maja teaduspreemia, 1987;

ATK aukiri teadlaste päeva puhul, 1986;

4 autoritunnistust

Teadusorganisatsiooniline ja administratiivne tegevus:

European Association for Potato Research liige;

Eesti Teadlaste Liidu liige;

Akadeemilise Põllumajanduse Seltsi liige

Loetumad