-3.2 C
Kambja
Laupäev, 20.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivPäästeamet soovitab tormi korral jääda siseruumidesse

Päästeamet soovitab tormi korral jääda siseruumidesse

Võttes aluseks ilmaprognoosi täna õhtuks ja öötundideks soovitab Päästeamet inimestel tormituulte tugevnedes ja ilmastikutingimuste halvenedes võimaluse korral eluruumidesse jääda ning väljas liikuda vaid äärmise vajadusel. Võimalikeks elektrikatkestusteks tuleks laadida mobiiltelefon, varuda joogivett, alternatiivseid valgusallikaid (taskulamp, küünlad) ning töötav raadio koos tagavarapatareidega.

Eesti Meteoroloogia- ja Hüdroloogia Instituut (EMHI) andmetel tugevneb tuul täna õhtuks veelgi, ulatudes 20-25, iiliti 30-32 m/s. Tormi teravik on suunatud Hiiu-, Saare-, Lääne- ja Harjumaale ning selle raugemist on loota homme pärastlõunaks. Marutuul põhjustab suurte okste ja puude murdumist. Kahjustada võivad saada katused. Voolukatkestused on vältimatud.

Kõik, kellel väljas liikumine osutub möödapääsmatuks, peaksid olema äärmiselt tähelepanelikud, sest teedele ja tänavatele võivad olla langenud puud ning purunenud elektriliinid. Tekkida võivad ka teesulud, mille vabastamine võib sõltuvalt olukorrast aega võtta.

Inimvigastustest ning otsest ohtu kujutavatest või normaalset elutegevust takistavatest purustustest peaks teavitama häirekeskust hädaabinumbril 112. Kui mahalangenud puud või muu risu kellegi elu ei ohusta ega takista näiteks ka turvalist liiklust, siis sellisel juhul anda sellest teada kohalikule omavalitsusele. Kohalike omavalitsuste teavitamine tormist põhjustatud olmeprobleemidest hoiab ära häirekeskuse liinide ülekoormuse ning nii on hädaabinumber 112 vaba eluliselt tähtsa abivajajatele.

Elektrikatkestustest saavad Eesti Energia kliendid teada anda helistades või saates sms-i lühinumbrile 1343. Tormist põhjustatud liiklustakistuste kohta riigimaanteedel ootab teateid Maanteeinfokeskus mobiiltelefoni lühinumbril 1510 või lauatelefonil 678 1500.

Kõikidel majapidamistel, mille joogivee saamine sõltub elektrist, soovitatakse varuda vajalikus koguses joogivett. Ka on soovitav kindlustada alternatiivsete valgusallikate olemasolu – taskulambid, küünlad. Samuti peaks eelnevalt laadima mobiiltelefonid ning võimalusel varustama majapidamise patareitoitel raadioga.

Mahalangenud puude tõttu tekkivate teesulgude korral tuleks abivajajatel arvestada, et operatiivteenistused ei pruugi jõuda sündmuspaikadesse tavapärase kiirusega.

Loetumad