0.9 C
Kambja
Laupäev, 20.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivKoorilaulu hällis veeretab lauluviisi segakoor Läte

Koorilaulu hällis veeretab lauluviisi segakoor Läte

Eesti koorilauluhällis laulab läte: Eesti koorilauluhällis laulab läte: Kambja segakoori tervituslaul oma kümnendat aastapäeva tähistanud Laulu- ja Mänguseltsile 9. detsembril 2006.

  

Ühel imelisel talvisel pühapäeval, täpsemalt 4. veebruaril 2007. a sai vana ja austusväärne Kambja laulukoor endale nimeks Läte.

Lätte vesi laulab mitmel häälel. Läte on justkui elus – nii puhas ja selge! Lätte vulinas on nii bassi mõminat kui tenori kõminat, nii aldi mahedust kui soprani särtsakust.

Igal lainel oma laul, igal laulul oma läte…

Nii mõnigi võib endalt küsida, kas Kambja laulukoorile üldse oleks nime vaja olnud. On ju ometi üle kahesaja aasta ilma nimeta edukalt hakkama saadud! Tuletagem meelde, et ka lasteaed kakskümmend viis aastat ning kool koguni kolmsada aastat ilma nimeta tegutsesid, nüüd aga kannavad mõlemad asutused auga enda nimesid. Pole kahtlustki, et nii kooli kui lasteaia nimed on nii vallas kui väljaspool valda tuntud ja omaks võetud.

Koori nimi sai ajendatud nii mitmestki kõnekast asjaolust. Meile kõigile on tuttav enne Kambja alevikku sõitmist teelisi tervitav viit „Kambja – Eesti koorilaulu häll”. Häll just nimelt seetõttu, et Kambjas asutati 18. sajandi lõpul Eesti esimene mitmehäälne laulukoor. Mõiste „laulukoor“ (ja mitte „segakoor)” on tingitud asjaolust, et ajad tagasi laulsid kooris nii mehed, naised kui lapsed.

Tõele au andes ei ole Kambja laulukoori nimi Läte tuletatud Eesti esimese professionaalse muusikakriitiku Aleksander Lätte nimest. Usun, et laulukoori nime ja 1900.a Tartus asutatud Eesti esimese sümfooniaorkestri dirigendi nime kattuvus on aga pigem positiivne kui kahetsusväärne. Märkimist väärib ka fakt, et Aleksander Läte töötas meie lähivaldades köstri ja kooliõpetajana ning asutas mõlemas koolis koori ja orkestri (Puhjas 1879-1883.a ning Nõos 1883-1895.a ja 1897-1900.a).

Lätte edaspidistest tegemist anname teada, et vabariigi aastapäeval, 24. veebruaril kell 14 esineme Kambja Ignatsi Jaagu kooli saalis. 3. märtsil kell 18 toimub samas kooride õhtu, kus lisaks meile esinevad Kuuste naiskoor ning EMLS-i Tartu seeniorkoor.

Kambja laulukoori Läte nimel

koorivanem Maarja Anton

Loetumad