Suitsuandur päästab elu ja säästab kodu!

412

Tartumaal toimus 2006. aastal eluhoonetes 218 tulekahju, neis hukkus 8 inimest. Tänavu on tuli viinud ühe inimese elu. Kurb statistika, mis võiks ehk olemata olla, kui inimestel oleks kodudesse paigaldatud lihtne ja tõhus abimees – suitsuandur.

Suitsuandur on eluliselt tähtis abimees

Kõige sagedamini toimuvad traagiliselt lõppevad tulekahjud öisel ajal, kui inimesed magavad. Tuli levib tavatingimustes väga ruttu – mõne minutiga muutub ruumis viibimine kõrge temperatuuri ning mürgiste gaaside kiire leviku tõttu eluohtlikuks. Arvamus, et küll ma suitsulõhna peale üles ärkan, ei pea paika, sest mürkgaase sisse hingates uni hoopis süveneb. Suitsuandur aga annab häire põlengu algjärgus, mil pääsemine ja tule kustutamine on veel tavainimesele jõukohane. Andurist kostuv kõrvulukustav sireen ajab ka kõige sügavama unega magaja üles.

Tulekahju segamatu arengu puhul võib juba viis minutit pärast põlemise algust jõuda kätte hetk, mil süttivad ruumi kogunenud põlemisgaasid ja kogu ruum on maast laeni tuld täis. Sellises toas viibides jääb inimene igal juhul tuleroaks, kuid tavaliselt on ving ja mürgised gaasid selleks ajaks juba oma töö teinud.

Eriti hädavajalik on suitsuandur maapiirkondades, kus tuletõrjujad ei pruugi mõne minutiga õnnetuspaika jõuda. 90% hukkunutest on sündmuskohal surnud enne päästemeeskonna saabumist. Seega on elude säästmiseks ülioluline saada tulekahjule jaole selle algstaadiumis.

Suitsuandur peaks olema kindlasti igas magamistoas, kuid ka elutoas ning koridoris. Suitsuandur tuleb paigaldada lakke vähemalt 10 cm kaugusele seinast, et see saaks reageerida põlemisjääkidele nende tõusmisel üles ja anda võimalikult varajase hoiatuse. Võimalusel võiks sellise anduri panna ka näiteks pööningule ja keldrisse. Seadet ei tohiks panna duširuumi, ventilatsioonikanalite vahetusse lähedusse ega kööki, kuna seal tekkivad aurud ja gaasid võivad andurisse sattudes valehäireid põhjustada.

Kuna suitsuanduri toiteallikaks on patarei, on selle paigaldamine lihtne ega lõhu siseviimistlust. Tavaline patarei võib kesta ligi poolteist aastat ja annab tühjenedes helisignaaliga sellest ise märku. Seadme enda tööiga on normaaltingimustes umbes 10 aastat. Suitsuandurit tuleks kontrollida üks kord kuus, vajutades testimisnupp umbes viieks sekundiks alla, mille peale andur peab andma häiresignaali.

Meie naaberriikides, Soomes ja Rootsis on suitsuandur kodudes kohustuslik.

Eestis peab suitsuandur olema paigaldatud uutes eluhoonetes, kõigile muutub see kohustuslikuks 2009. aasta 1. juulist.

Suitsuandur on eluliselt tähtis abimees, millest sa kuuled vaid siis, kui tuli ohustab sinu elu ja vara!

Erki Remmelkoor
Lõuna-Eesti Päästekeskuse ennetustöö büroo

Kino maale
EelmineKokkuvõte ohutu tuletegemise ABC põhitõdedest
JärgmineKeppikõnni laupäevad