Liiklemine muutub sügise saabudes raskemaks

426

Kätte on jõudmas septembrikuu, mil õhtud muutuvad pimedamaks ning liiklemine seetõttu raskemaks.

Kuna septembris algab kooliaasta, ilmub tänavale kordades rohkem liikluses ettearvamatuid lapsi, kui suvekuudel oleme harjunud nägema. Paljudel neist õppureist on koolitee jalge alla võetud alles esimest korda.

Kutsun kõiki sõidukijuhte üles olema kannatlikud ning täitma erilisi tähelepanuga liikluseeskirja lasteasutuste läheduses, et peale pidulikku kooliaasta algust ei oleks üheski peres põhjust enda lapse mälestuseks küünalt süüdata.

Samas panen lapsevanemate südamele, et tuleb leida aega enda lapsega vähemalt mõned korrad kooli viiv tee läbi käia ning selgitada, millised ohud võivad liikluses koolilast varitseda. Samuti tuleb kooliteeks valida marsruut, kus sõiduteed peab ületama kõige harvem.

Samuti on vajalik enda laps varustada vähemalt ühe korraliku helkuriga, mis kooliteel valitsevaid ohte maandada aitab.

Soovitusi pimedatel sügisõhtutel liiklemiseks

Toon veelkordselt esile ka kuus üldist soovitust kõigile vallakodanikele pimedatel sügisõhtutel liiklemiseks.

Esiteks: helkur teeb inimese pimedas nähtavaks juba 130-150 meetri pealt, ilma helkurita märkab autojuht jalakäijat aga umbes 30 meetri pealt. Pikk vahemaa annab juhile aega pidurdamiseks ja jalakäijast ohutult möödumiseks. Eriti oluline on helkur maapiirkonnas, kus muu valgustus tihti puudub.

Teiseks: jalgrattal peab pimedal ajal põlema nõuetekohane valge tuli ees ning helkurid peavad olema taga ja külje peal.

Kolmandaks: jalgrattur peab arvestama sõidukile kehtivaid nõudeid, sest ta on juht – vales kohas sõitjaga ei oska autojuht arvestada. Samuti ei tohi jalgrattal vändata joobes peaga.

Neljandaks: jalakäija peab arvestama, et pimedas on ta halvemini nähtav ning peab seda liikumisel arvestama – näiteks tee ületamisel, kui auto tulede abil on raske auto kaugust hinnata, on parem pigem oodata, mitte tormata teele.

Viiendaks: avariis jääb kannatajaks pooleks alati jalgrattur või jalakäija.

Kuuendaks: alates esimesest septembrist liikleb tänavatel rohkem lapsi, kelle käitumine võib olla ettearvamatu.

Ohutut liiklemist soovides

Raivo Kiuru

Kino maale
EelmineKasiinode keelustamine Eestis – poolt või vastu?
Järgmine¥Tore oli näha nõnda palju jaanitulelisi!´