5.9 C
Kambja
Kolmapäev, 08.05.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivEesti Vabariigi juubeliaasta kogub jõudsalt hoogu

Eesti Vabariigi juubeliaasta kogub jõudsalt hoogu

  

Luunja kultuurimajas peeti 28. novembri õhtul rahvuslikus stiilis peoõhtu, millega Tartumaa rahvas avas Eesti Vabariigi 90. aastapäeva ürituste sarja.

28. novembril 2007 möödus 90 aastat Eesti Maanõukogu otsusest kuulutada end kõrgema võimu kandjaks Eesti territooriumil. Sel päeval tähistati kogu maal Eesti rahva päeva, mis juhatas sisse riigi juubeliaasta üritused. Juubelipidu peetakse ka Kambjas.

Rahvuslikus stiilis pidu vürtsitas leivatort

Tartumaal toimus Eesti rahva päeva pidulik tähistamine 28. novembril Luunja kultuurimajas, kuhu oli kokku kutsutud 240 tublit tartumaalast.

Rahvuslikus stiilis peo kavva kuulusid kontsert, kõned ja meeleolukas koosviibimine tantsuga. Suurel ekraanil kanti üle riigikogu esimehe Ene Ergma kõne. Üles astusid taidlejad Tartumaa eri nurkadest, tantsuks mängis ansambel Armas Aeg.

Külalisi kostitati Kodukant Tartumaa esindajate poolt valmistatud uhke leivatordiga, mis kujutas endast tervet küla.

Eesti rahva kuust kuni Vabariigi Valitsuse kuuni

Eesti Vabariigi juubeliürituste kavas nimetatakse 2007. aasta detsembrit Eesti rahva kuuks. 2008. aasta jaanuar on pühendatud Vabadussõjale; veebruar Vabariigi Presidendile; märts Õiguskantslerile ja Riigikontrollile; aprill Riigikogule; mai kohtutele; juuni Eesti Pangale ja juuli kohalikele omavalitsustele. August 2008 on nimetatud eksiili, paguluse ja iseseisvuse taastamise kuuks; september koolikuuks; oktoober Eesti rahvuste kuuks ning november Vabariigi Valitsuse kuuks.

Kutse sünnipäevale – pidukontsert toimub ka Kambja kirikus

Selle aasta detsembris, mis Eesti Vabariigi juubeliaasta ajaarvamises on ristitud Eesti rahva kuuks, saab teoks kontsertide sari "Kutse sünnipäevale – pidukontsert minu kihelkonnas". Nagu pealkirigi ütleb, toimub igas kihelkonnas oma kontsert tähistamaks meie ühiselt ehitatud riigi sünnipäeva. Kontserte on üle Eesti kokku 121, sest üsna mitmes paigas toimub kontserte ka praeguses maakonnakeskuses.

Kontsertidesarja korraldamisel on olnud abiks Eesti Evangeelne Luterlik Kirik ja Eesti Pärimusmuusika Keskus.

Pühapäeval, 16. detsembril jõuab „pidukontsert igas kihelkonnas“ Kambjasse. Kell 11 algab Kambja kirikus kolmanda advendi kontsert-jumalateenistus, millel esineb Tartu Pauluse kiriku kammerkoor Anna Humala juhatusel. Kavas spirituaalid ja advendilaulud.

Loetumad