Jõuluvana soovitab kõigil suitsetamisest loobuda

435
  

Jõuluvana avaldas oma toetust „HELP – Elagem tubakata” kampaaniale, viies läbi CO-testi, mille tulemus oli pühendunud mittesuitsetajale omaselt negatiivne.

„Suitsetamine pole mitte ainult kahjulik su enda tervisele, vaid see avaldab mõju ka teistele inimestele ja väikestele lastele. Õpetajad peaksid õpilastele ja tudengitele rääkima tubaka kahjulikkusest, et nad saaksid selle sõnumi viia ka oma vanemateni. Tervis on inimese jaoks ka kõige kallimast jõulukingitusest väärtuslikum,” sõnas Jõuluvana, kes lahkus oma kodupaigast Rovaniemist, et külastada Brüsselit ning olla testi tegemisega eeskujuks kõikidele Euroopa kodanikele.

„HELP – Elagem tubakata” kampaania on süsinokmonoksiidi (CO) ehk vingugaasi testide läbiviimise valinud üheks tegevustest, mille abil kampaania püüab tõsta inimeste teadlikkust suitsetamise kahjulikkusest. HELP-kampaania on alates 2006. aastast osalenud erinevatel üritustel, kus mõõdab spetsiaalse CO-testri abil huviliste hingeõhus suitsetamisega seotud süsinikmonooksiidi sisaldust. Süsinikmonoksiid (CO) ehk vingugaas on sigaretisuitsu üks mürgisemaid koostisosi, mida hingavad sisse kõik suitsetajad sigaretti, sigarit, vesipiipu ja muid tubakatooteid tõmmates, tubakasuitsus on vingugaasi osakaal kuus kuni kaheksa protsenti. Samuti hingavad vingugaasi sisse mittesuitsetajad suitsuses ruumis viibides. CO-testi tulemused näitavad, mil määral suitsetamine – aktiivne või passiivne – on organismi mõjutanud. Praeguseks on testi teinud juba 200 000 eurooplast.

Kampaania „HELP – Elagem tubaka ta” algatas Euroopa Komisjoni volinik Markos Kyprianou.

Piret Pert

Kino maale
EelmineEesti vanim laulukoor lihvis jõululaule
JärgminePool sajandit lauluilu tipnes esimese heliplaadiga