4.9 C
Kambja
Reede, 26.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivKambjas saab jälgida eksperimentaalset energiavõsa koristamist

Kambjas saab jälgida eksperimentaalset energiavõsa koristamist

Kambja energiavõsaistandustes viiakse koostöös Eesti Maaülikooli, Kesko Agro Eesti AS-i ja H-Central AS-iga 11. märtsil läbi eksperimentaalne energiavõsa koristamine.

Kambja alevikule rajati 2003. aastal koos Eesti Maaülikooli ja Keskkonnainvesteeringute Keskusega eksperimentaalne reoveepuhasti. Selle kõrvale rajati energiavõsaistandus, et näidata täismahus keskkonnasõbraliku arengu võimalust ning aineringlust (reovesi – puidu biomass – soojusenergia lokaalkatlamajast).

Kuna tänaseks ei ole Eestis optimaalset lahendust energiavõsa koristamiseks, demonstreerib Kesko Agro Eesti AS koristamist liikurhekseldiga. Kambja aleviku reoveega niisutatavat ja väetatavat energiavõsa koristatakse ja hekseldatakse liikurniidukiga Claas Jaguar 870, mille moortorivõimsus on 453 hobujõudu. Masina tootlikus on umbes 1 ha tunnis.

Energiavõsa lõikamiseks on Claas konstrueerinud spetsiaalse heedri HS2. Purustatud hakkepuidumass suunatakse kõrvalsõitva traktori järelhaagisesse ja ladustatakse teleskoop laaduriga põllu serval.

Kambja energiavõsaistandused jäävad Kambja aleviku põhja servale (Põllu tänavast Reolassoo küla suunas ehk Kambja – Reolasoo mnt äärde).

Huvilistele tutvumiseks kõige sobivam aeg on kella 13 paiku.

Info telefonidel 5249 902 ja 5190 8909.

Loetumad