12.9 C
Kambja
Laupäev, 27.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivMaanteeamet ei ehita kergkatet Kambja-Rebase maanteele

Maanteeamet ei ehita kergkatet Kambja-Rebase maanteele

Maanteeamet ei kavatse kasutada Reola-Põlva maantee remondi käigus vabanevat freespuru Vana-Kuustet vallakeskusega ühendava Kambja-Rebase maanteele kergkatte rajamiseks. Riiklikus teehoiukavas on nimetatud maanteele katte rajamise alguseks märgitud aasta 2009. Maanteeameti teatel ei ole reaalne, et ehitusega alustataks järgmisel aastal.

 

„Tartu Teedevalitsusele on kruusateedele katete ehitamise aluseks Vabariigi Valitsuse poolt kinnitatud teehoiukava. Hetkel kehtivas 2006-2009 a teehoiukavas on Tartu maakonna katteehituse objektide nimekirjas viis teelõiku, sealhulgas ka Kambja-Rebase maantee teelõik,“ tõdes maanteeameti Tartu teedevalitsuse juhataja Kuno Männik

Nimekirjas olevatest objektidest on ehitustööd lõpetatud Hammaste-Rasina maanteel. Käesoleval aastal alustatakse töödega Rõõmu-Viira ja Koosa-Varnja maanteede remondiobjektidel, mille lõpetamine on planeeritud vastavalt rahastamise võimalustele 2009.aastal.

Järgnevalt hakkab teedevalitsus ette valmistama kavas paiknevate järgmiste objektide, s.o. tee 22136 Kambja-Rebase km 1,0 – km 6,0 ja Elva-Puhja tee km 1,2 – km 4,7 katte alla viimist.

„Käesoleva aasta sügisel on kavas alustada Kambja-Rebase tee ehitusprojekti koostamisega.

Arvestades kruusateedele katte ehitustööde tegelikke finantseerimise võimalusi ei ole reaalne, et ehitusega alustatakse 2009.a. Tööde tegelik teostamise aeg sõltub edaspidisest tööde rahastamisest ja orienteeruv aeg pannakse paika käesoleval hetkel koostatavas 2008-2011 a teehoiukavas,“ ütles Männik.

Maanteeametniku sõnul on viimastel aastatel hakatud laialdaselt kasutama katete taastusremondilt vabanevat freespuru kruusateedele kergkatete ehitamiseks. Freespuru näol on tegemist mittekvaliteetse teedeehitusmaterjaliga ja ta sobib katte ehituseks eelkõige väikese liikluskoormusega kruusateedele. „Arvestades Kambja-Rebase tee hetke liiklusintensiivsust ning tema funktsiooni põhi- ja tugimaantee ühendusteena, mis peale katte ehitamist toetudes senistele kogemustele tingib liikluskoormuse tõusu, ei ole otstarbekas ehitada nimetatud teele mittekvaliteetsest materjalist katet.

Eelpooltoodule tuginedes on teedevalitsuse poolt otsustatud teelõik ümber ehitada kattega teeks, mille projekteerimine toimub vastavalt kehtivatele normidele ja nõuetele. Niisugused suuremahulised teede ümberehitamised toimuvad teehoiukava alusel ning vajavad oluliselt suuremaid investeeringuid, kui vajab kruusateele freespurust katte ehitus,“ sõnas Männik.

Kuni teele katte ehitamiseni teostab AS Tartumaa Teed teedevalitsuse tellimisel piirkonnas, kus elumajad paiknevad tee vahetus läheduses igaaastaselt tolmutõrjet kaltsiumkloriidiga. Tõrjetööde teostamiseks optimaalne aeg on varakevad, kui kruusatee pind ja kogu muldkeha on veel optimaalselt niiske. Vajadusel korratakse tolmutõrjetööd suvel vastavalt ilmastikule.

Heigo Mägi
KV online


Foto: Heili Mägi

Loetumad