16.9 C
Kambja
Laupäev, 27.07.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivTartumaa kodud ja aiad muutuvad üha ilusamaks

Tartumaa kodud ja aiad muutuvad üha ilusamaks

Pilt:

Maalähedane ja loomulik: Jüri ja Riina Erkmaa kodu Vana-Kuustes kõneleb teadmistest ja kogemustest aiakujunduse alal.

Eesti kodukaunistamise ühenduse poolt välja kuulutatud konkursi Kaunis Eesti kodu 2008. a võitjad on selgunud.

Kodukaunistamise Tartumaa komisjon, kuhu kuuluvad maavalitsuse ja omavalitsusliidu esindajad, külastas valdade-linnade poolt esile tõstetud kauneid kodusid ning valis välja parimad.

Jüri ja Riina Erkmaa kodu Vana-Kuustes kõneleb teadmistest ja kogemustest aiakujunduse alal. Välditud on tehismaterjale, liigirikas aed jätab maalähedase ja loomuliku mulje. Kõik taimed on kasvatanud pikaajalise haljastajakogemusega perenaine ise. Meeleolu loovad muru sisse rühmiti kasvama jäetud kirikakrad ning samblakattega loomakujukesed.

Mati Järvoja ja Merle Meieri Männiku talu Välgi külas Vara vallas on aktiivse ja teotahtelise noore pere kodu. 19 aasta jooksul on võsast puhastatud huvitava reljeefiga krunt ning rajatud tiigid. Üle kahe hektari hoitakse korras oma pere jõul ning energiat on jätkunud ka krundi piiride taguse teeserva kaunistamiseks. Maja juures püüavad pilku põlispuud, kallakule on sobitatud kiviktaimla. Üldmulje on avar ja looduslähedane.

Annely ja Urmas Sootsi kodu Puhja vallas Mõisanurme külas on avar ja hästi hooldatud. Haljastust on rajatud järk-järgult, lisanduvat olemasolevaga sobitades. Perenaine kasvatab oma pere tarbeks ka maheköögivilja, aias on palju viljapuid ja peetakse mesilasi. Seitsme aastaga on loodud maitsekas maakodu ning lisaks käivitatud külas aktiivne taimede ja istikute vahetus.

Harri Jõesaare maakodu Alatskivi vallas Lahepera külas annab tunnistust leidlikkusest. Vana kuur on renoveeritud vanaajahõnguliseks kuursaaliks, rajatud on tiigid ning nende kallastele omapärane valgustussüsteem. Külaliste vastuvõtmiseks on paargu ning kaks sauna, majapidamises on mitmeid nutikaid ja pilkupüüdvaid detaile. Aed sulab loomulikult kokku ümbritseva maastikuga, ilutaimed on valitud asukohta ning üksteisega sobivalt.

Lisaks märgiti ära Astra ja Urmas Lauri nägus privaatne linnakodu Elvas – väike pind on oskuslikult ära kasutatud, rajatud on kena veesilm, omapärase dekoratiivse lahendusega on väike aedviljapeenar.

Komisjoni liikmed märkisid, et auhinnatud kodude puhul oli tegu pererahva oma mõtte- ja kätetööga, mitte palgatud haljastusarhitekti loominguga. Tartumaa kodud ja aiad võtavad aasta-aastalt kaunimat ilmet ning enamasti osatakse vältida liialdusi ja maitsetusi. Kindlasti on abiks ajakirjad ja raamatud, kuid ka teiste ilusate kodude eeskuju. Kahjuks ei soovi paljud kaunite kodude omanikud võistlusel osaleda ega avalikkuse ette tulla.

Tartu maavalitsus

Loetumad