-0.2 C
Kambja
Reede, 19.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivTaaspühitsetav Kambja kirik sai ilusad pingid

Taaspühitsetav Kambja kirik sai ilusad pingid

kirik seestSaksamaalt Bünde linnast saabunud pinkidega tõusis kirikus istekohtade arv kuuesajani, tihedamalt istudes koguni seitsmesajani. Meeldiv on tõdeda, et 50 aasta vanused kasutatud pingid on Kambja kiriku jaoks justkui loodud.

 

Ennigloh on Bünde linnaosa. Oma kirik ehitati sinna aastatel 1956–1958. Uue kiriku jaoks valmistas pingid kohalik ettevõte aastal 1959. Materjalina kasutati Brasiilia mändi. Tookord maksis Ennigloh kogudus pinkide eest 19 979, 95 marka (159 839, 60 EEK). Aastal 1979 valmistas koguduse liige Heinz Schlake pinkidele ka padjad – külmas kirikus on nendest suur abi. Kuna meister valmistas padjad väga kvaliteetsest materjalist, on need 30 aasta jooksul hästi vastu pidanud ja loodetavasti kestavad edasi ka Kambjas.

Augustis 2008 algas Ennigloh kiriku ümberehitus. Muuhulgas kerkis päevakorda küsimus kirikupinkide väljavahetamisest. Tõdeti, et kasutatud kirikupinkidele on väga raske ostjat leida, samas oleks kahju ka ilusaid pinke lammutama hakata.

1. detsembril 2008 oli koguduse meeste õhtul külaliseks pastor Wilhelm Johanning, kes elab Enniglohst umbes 15 km kaugusel. Kuna Wilhelm Johanning on aastate jooksul Kambja kiriku valmimisele kaasa elanud ja taastamistöödele ka märkimisväärset abi osutanud, siis külalisena Ennigloh koguduses rääkis ta põhiteema kõrval ka mõne sõna Kambjast. Kui kõneleja nimetas, et kirikul on puudu veel ainult pingid, siis oli see kuulajatele nagu välk selgest taevast. Üllatusega kuulis Wilhelm Johanning, et Ennigloh koguduses käib just tuline arutelu teemal, mida teha vanade pinkidega.

19. jaanuaril 2009 otsustas Ennigloh koguduse nõukogu pingid Eestimaale saata. 27. jaanuaril tõsteti pingid kirikust otse auto peale ja 30. jaanuaril jõudis koorem õnnelikult Kambjasse. Kuna kõik pingid ühe rekka peale ei mahtunud, saabus ülejäänud osa koormast kaks päeva hiljem teise autoga.

Tänutäheks pinkide eest tegi Gerhard Bösch Ennigloh kogudusele annetuse 2000 EUR, Kambja kogudusel jäid tasuda vaid transpordikulud.

Kambja kogudus tänab heldeid toetajaid nii kaugel maal kui siinsamas meie keskel. Apostel ütleb: „Jumal armastab rõõmsat andjat.” (2Kr 9:7)

Kristjan Luhamets

 

Taaspühitsemine

Peapiiskop pühitseb Kambja kiriku 11. juulil 2009. a. kell 11.

Loetumad