6.9 C
Kambja
Laupäev, 04.05.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivKuraditosin naisansamblit esines Kambja Lüüral

Kuraditosin naisansamblit esines Kambja Lüüral

Kolmas naisansamblite kevadkontsert Kambja Lüüra toimus laupäeval, 11. aprillil.

2007. a osalesid lauluõhtul ainult Tartumaa naisansamblid, kuid kahel viimasel korral on olnud esindatud kõik Lõuna-Eesti maakonnad.

 

Tänavu oli esinejaid Valgamaalt ja Põlvamaalt, Võrumaalt ja Jõgevamaalt ning muidugi meie oma Tartumaalt – kokku 13 naisansamblit. Nad tulid Kambjasse lihtsalt selleks, et koos laulda, näha teisi ansambleid ja näidata iseennast.

Kõik ansamblid olid oma esinemiskostüümides kevadiselt kaunid ja säravad. Põlvamaalt pärit folkloorirühma Käokuld naised olid oma setu rahvariietes kadestamisväärselt uhked ning auväärsed.

Naised on olnud väga loomingulised ja huumorimeelsed oma ansamblitele nime mõtlemisel. Näiteks Elva eakateansambel kannab nime Seitse Vaprat Vanaema. Nõuni naisansambli nimeks on Lõbusad Lesed.

Mõne ansambli nime teadustamine oli paras keeleharjutus – proovige öelda Kõueõied. Toomepuuke on eesti keeles küll lihtne sõna, aga võru keeles on Toomepuukõ juba keerulisem välja öelda. Kui oled laval natuke pabinas ja siis veel keel ka sõlme läheb, on ikka päris lõbus.

Ka laulu pealkirja “Käve teedä käärolist” polegi nii lihtne öelda – küsid endalt, kas see on ikka eesti keeles.

Palju oli neid ansambleid, kes osalesid Kambja Lüüral juba mitmendat korda, aga oli ka mitmeid, keda esmakordselt näha saime. Kõik nad küsisid, et kas me tuleval aastal ikka kohtume. Seda küsimust oli rõõm kuulda – tähendab see ju seda, et tahetakse tagasi tulla. See innustab juba 2010. a Kambja Lüüraks ideid otsima ja plaane tegema.

Järva-Jaanist saabunud tantsurühm Jürid-Marid esitas naisansamblite esinemiste vahel vahvaid tantsnumbreid. Igaks etteasteks oli neil seljas uus riietus – sõltuvalt tantsu teemast olid nad kas ussikesed, baleriinid, mustlased, kantritantsijad või hoopis ansambli Bony M liikmed.

Võrumaalt Viitina külast tuli Kambja Lüürale meeskvartett, et oma lauludega naisansamblite esinemistele vaheldust pakkuda.

Õhtu lõpetuseks mängis tantsuks Arlet Palmiste ansambel. Koos Sven Kullerkupuga andsid nad suisa kontserdi ja lauljad võisid nende pilli järgi tantsida.

Aitäh Kambja naisansamblile, kes kaunistas koolisaali kevadiselt.

Aitäh fotograaf Arvi Irdile, kes kogu peo piltidele jäädvustas.

Kambja Lüüra sai teoks tänu Kambja vallavalitsusele, Kultuurkaptali Tartumaa ekspertgrupile ning rahvakultuurikeskusele.

Pille Tammelan
Kambja valla kultuuritöötaja

Vaata galeriid

Loetumad