14.9 C
Kambja
Teisipäev, 30.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivKaugest lähedaseks

Kaugest lähedaseks

Euroopa Liidu Comeniuse projekti „Kultuur ühendab lapsi“ raames 15.-17. maini Espoos toimunud Unipiha ja Karamzini koolide sõpruskohtumise keskseks sündmuseks kujunes Unipiha laste kontsert.

„Eks värin oli ikka sees küll, kui mitmesaja lapse ees esinesime,“ jutustab Katriin (2. kl) hiljem. „Mõned väikesed apsakad tulid, kuid neid ei pandud tähele.“

Unipiha laste julget esinemist saatis iga laulu ja plokkflöödipala järel tugev aplaus. Eriti tormiliseks muutus käteplagin, kui rahvalikust „Kolme paari tantsust“ tulid osa võtma kaheksa paari Karamzini koolist.

Kontserdi lõpus meie laste poolt eesti keeles esitatud soome laul „Sinine ja valge“ tuli teistkordsele ettekandele veel soome keeles. Paarisaja koolinoore ettekandes tekitas see võimsa ühistunde.

Kontserdijärgses ühises kohvilauas tutvustas Unipiha lastevanematele Karamzini kooli direktor Jouni Hörkkö.

Praegu õpib selles koolis 1. kuni 6. klassini üle 480 lapse. Algklasside tiib (1. kuni 3. kl.) on ehitatud viis aastat tagasi. Unipiha lapsevanemaid vaimustas kooli arhitektuur. Majas, kus on palju avarust, õhku, puudub eesti koolidele nii omane kasarmutüüpi klasside paigutus.

Küsimata ei jäänud ka Jokela koolis toimunud tulistamine. “Selline asi võib tänapäeval toimuda ükskõik millises riigis,“ tõdes koolijuhataja. „Meie personal on tänaseks läbinud spetsiaalse koolituse, mida teha ja kuidas kaitsta lapsi sellistel juhtudel. Nagu näete, lukustame koolimaja uksi. Jälgime väga tähelepanelikult koos peredega ka riskilapsi. Loomulikult teevad sellised juhtumid meid kurvaks.“

Koolimaja õu üllatas oma rohkete mänguväljakute ja eakohaste atraktsioonidega, kuid ka jalgrataste rohkusega. Üle saja Karamzini kooli lapse ning õpetaja sõidab iga päev kooli ratastel.

Eesti koolidele on selline roheline suhtumine igapäevaellu alles võõras.

Kolm sisukat tutvumispäeva

Kolme päeva sisse Soomes mahtusid veel tutvumine Heureka teaduskeskusega, külaskäik Helsingi loomaaeda ja vanalinna, Espoo linna muuseumi ja kaubanduskeskuse uudistamine. Toimus ka lapsevanemate ja laste ühine rahvastepallivõistlus Karamzini kooli võimlas.

Lastel ega nende vanematel ei unune 24000 krüsanteemipotiga kaunistatud Toomkiriku kõrged trepid. Guinessi rekorditeraamatusse minevast üritusest, millega tähistati kevade saabumist Helsingisse, jäävad eesti emade-isade aedadesse meenutama kümned tasuta kaasa toodud lilled.

Sõit üle Soome lahe Tallinki uuel laeval Superstar oli aga omaette elamus. Nii uhket ja suurt laeva nägid enamus Unipiha lapsi esmakordselt. “See on nagu suur kaubamaja,“ leidis Meelis (4. kl) hiljem reisist kokkuvõtet tehes.

Paljudele algab selle reisiga uus ajaarvamine. „See oli siis, kui ma esimest korda Soomes käisin,“ jutustavad nad aastaid hiljem.

Tutvumine Soomega, mis algas juba kaua enne ekskursiooni, jätkus pärast tagasitulekut veel nädalapäevad nii emakeele, loodusõpetuse kui matemaatika tundides.

Esimene valge laik Euroopa kaardil on Unipiha lastel nüüd kustutatud.

Kui möödunud aasta kevadel oli kooliekskursioonil kaasas kuus lapsevanemat, siis seekordsel ühisretkel oli neid juba 16. “Sellised vanemate ja laste ühisekskursioonid annavad kõigile osavõtjaile ühise koolikogukonna tunde, liidab emasid-isasid omavahel ja kooliga,“ leidsid paljud lapsevanemad hiljem.

Suur aitäh talunik Aarne Moosesele ja bussifirma Ravtrans juhatajale Ravo Sabrodinile, lapsevanem Raivo Tõnnele, kes Soome reisi materiaalselt ja moraalselt toetasid.

Lembit Jakobson

Loetumad