13.9 C
Kambja
Neljapäev, 28.03.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivKersti Kivirüüt alustas oma kirjanikuteed lennukalt

Kersti Kivirüüt alustas oma kirjanikuteed lennukalt

kirjanik riiuli taustal romaani esitlemasKitsuke Kuuste raamatukogu oli 26. augusti pärastlõunal tulvil inimestest, sest Kersti Kivirüüt oli palunud neil tulla oma esikromaani „Okultismiklubi” esitlusele.

Trükivärske raamatu esitleja meenutas põgusalt neid motiive ja ajendeid, mis meelitasid teda paari aasta eest ühtäkki pikemale kirjatööle. Kui Kersti Kivirüüdi selgitused lühidalt kokku võtta, siis sai kõik alguse Kuuste koolimajast – sellest ajaloolisest mõisahoonest, mille seinte vahel põimuvad erinevad inimsaatused, peituvad põnevad saladused, liiguvad kummitused…

„Okultismiklubi” autori arvates sai sellise sisuga raamatut sündida vaid seetõttu, et ta on Kuustes koolis ajalooõpetaja.

Kersti Kivirüüt, kuuldes õpilastelt või külarahvalt kohalikke legende, püüab tungida nende sügavamasse sisusse, et mõista rahvajuttude tekkimise põhjusi ja tausta, et määratleda jutustatava tõepärasust. Olles loova hingelaadiga noor inimene, on ta rahvajutte ka omatahtsi edasi arendanud – nõnda vormuski „Okultismiklubi”.

Kersti Kivirüüt kinkis kõigile „Okultismiklubi” prototüüpidele – endistele Kuuste kooli Q-klubi liikmetele – autogrammmiga eksemplarid ja meenutas nendega seotud eredaid hetki.

Autogrammiga raamatu sai ka Tartu maavalitsuse noorsootöö juhtivspetsialist Riina Sepma, kes eesti filoloogina aitas käsikirja mõnevõrra lihvida. Tema soovitusel loobus romaani autor ka esialgsest ideest, et raamatus võiks olla Vana-Kuuste looritatud nimeks Vana-Mändla.

 

Kui esitluse ametlikum pool möödas, mekkisid külalised kirjaniku ema Tiina Kivirüüdi poolt valmistatud imehead võileivatorti ja tundsid end mõnusalt.

Kohvitassivestlustes tuli avalikuks, et Kersti Kivirüüdil on valminud juba uue noorteraamatu käsikiri, mis on saadetud tutvumiseks ja hinnangu andmiseks ühe kirjandusvõistluse žüriile.

Oma esimese raamatuga eduelamust maitsnud autor jätkab hoogsalt – praegu käib töö kolmanda käsikirjaga.

Toivo Ärtis

{joomplu:127} {joomplu:128} {joomplu:129}
{joomplu:130} {joomplu:131} {joomplu:132}
{joomplu:133} {joomplu:134} {joomplu:135}
{joomplu:136} {joomplu:137} {joomplu:138}
{joomplu:139} {joomplu:140} {joomplu:142}
{joomplu:143} {joomplu:144} {joomplu:145}

Loetumad