11.9 C
Kambja
Reede, 03.05.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivNelipühad ehk suvisted

Nelipühad ehk suvisted

Tänavu 23. mail tähistame nelipüha, mis on Eestis riigipüha.

Nelipühi ehk suvisteid peetakse 7. pühapäeval pärast ülestõusmispühi. Liikuva pühana saavad need olla ajavahemikus 10. maist 14. juunini.

Kristliku kiriku sünnipäev

Nelipühad tähistavad Püha Vaimu väljavalamist apostlitele. Seda sündmust peetakse kristliku koguduse sünniks.

Apostlite tegude raamatus kirjeldatase, kuidas algristikoguduses koos olles laskus kristlaste peale Püha Vaim ja nad hakkasid kõnelema neile tundmatuid keeli ja ülistama Jumalat. Seejärel pidas Peetrus jutluse ja ristiti umbes kolm tuhat inimest.

See kõik juhtus ajal, mil Jeesuse jüngrid olid Tema surma ja ülestõusmise järgsest vapustusest toibumas ja nelipühade aegseist sündmustest julgust saades hakkas algristikogudus jõudsalt kasvama ja kristlus levima. Kuna kirik on sündinud Vaimust, siis on ka kiriku olemus vaimne. Nähtav kirik moodustub paljudest inimestest, kes on ise vaimu kandjad ja, nagu apostel Paulus kaunilt on öeldud, Kristuse ihu.

Kirik koosneb inimestest, kes ei ole täiuslikud, kuid kes püüavad saada täiuslikeks. Vaatamata inimlikele vigadele on kirik Jumala tööriist, mille kaudu Jumal inimesi usule kutsub, neile oma armu jagab ja nad õndsaks teeb. Evangeeliumidest saame teada, kuidas Jeesus valis kaksteist apostlit ning andis neile ülesande inimestele rõõmusõnumit kuulutada, neid ristida, neile pattude andeksandmist kuulutada ja neil kõigest sellest osa saada lasta, mida inimesed Jumalalt vajavad. Apostlitest peale on kirikus vaimulikku ametit edasi antud, et kõik võiksid kuulda Jumala sõna ja saada osa pühadest sakramentidest.

Samuti püüab kirik inimesi aidata, et neil oleks võimalik õnnelik olla. Et seda eesmärki täita, on vajalik väga paljude inimeste koostöö ja teineteisemõistmine. Iga koguduse liige saab oma hea sõna ja teoga selle teostumisega kaasa aidata.

Nelipühade rahvalikud tavad

Nelipühade nimetuse rahvapäraseks vasteks on suvisted – suve saabumise ja vastuvõtmise pühad. Suve vastuvõtu tavadest on tuletatud veel nimetusi, nagu kasepühad, kiigepühad, munapühad, karjasepühad, lastepühad.

Suveootus on meile kui põhjamaisele rahvale alati oluline olnud ja selle saabumine samuti. Suvistepühadeks püüti kevadkülv lõpetada, et poleks töömuresid. Nelipühade aegu puhastati tube ja toodi tuppa kased. Kodudesse toodi muudki rohelust, toomingaoksi ja lilli.

Põhja-Eestis algas suvine kiigelkäimine nelipühadest. Kiigeplatsi korrastamine oli noormeeste ülesanne. Tehti ka paremat toitu. Kui liha polnud lauale panna, siis valmistati kohupiimatoite.

Esimesel nelipühal käidi kirikus, teekond oli vahel päris pikk, enamasti läksid noored koos. Need, kes armulauale läksid, hommikul ei söönud.

Nelipühad Kambja rahvapärimuses

1932, L. Virro (Haaslava vald): Juba pühade laupäeval toodi metsast noori kaski, millega tube ehiti. Suvistepühade ajal armastati ka palju kirikus käia.

1932, J. Ojamaa (Vana-Kuuste vald): Samuti kui suvistepühade ajal, etendavad jaanipäeval kased suurt osa.

1985, Lilli Jänes, 77 a (Talvikese küla): Suvistepühade ajal toodi kaski tuppa.

1985, Salme Nemvalts, 76 a (Tuigu küla): Suviste esimesel pühal ja jaanipäeval tuldi kokku tsõõriplatsile, sellel oll käsipuu ümbre. Kõik istsiva sääl, tansmine oll päätsõõriplatsi pääl, jalutite, istuti.

Nelipühade nimetus eri keeltes

kreeka Πεντηκοστή

ladina Pentecoste

prantsuse Pentecôte

inglise Pentecost

mongoolia Пентекост

saksa Pfingsten

afrikaani Pinkster

rootsi Pingst

vene День Свято́й Тро́ицы

ukraina День Святої Трійці

poola Zesłanie Ducha Świętego

tšehhi Seslání Ducha Svatého

soome Helluntai

ungari Pünkösd

türgi Hamsin yortusu

leedu Sekminės

rumeenia Rusalii

vietnami Lễ Ngũ Tuần

Ülevaate koostas Kristjan Luhamets

Loetumad