-2.2 C
Kambja
Laupäev, 20.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivEuroopa ravikindlustuskaardist

Euroopa ravikindlustuskaardist

plastikkaartKui kavandate reisi Euroopa Liidu territooriumil, peab teil kaasas olema Euroopa ravikindlustuskaart või selle asendussertifikaat. Neid dokumente saab kasutada juhul, kui reisil olles tekib ootamatu vajadus arstiabi järele. Euroopa ravikindlustuskaart peaks tagama, et patsient raviteenuse eest ise maksma ei pea ja tasu maksmise võtaks üle haigekassa.

Meeles tuleb pidada, et vajaminev arstiabi ei ole tasuta – kindlustatul tuleb maksta omavastutustasud (visiiditasu, voodipäevatasu jne) asukohamaa tariifide järgi. Samuti ei kata kaart riikidevahelise transpordi kulusid – kui patisent tuleb terviseseisundi tõttu transportida näiteks kiirabiautoga sihtkohamaast Eestisse. Seepärast on soovitatav lisaks teha ka reisikindlustus, mis katab ühtlasi need kulud.

Euroopa ravikindlustuskaarti saab tellida nii endale kui oma pereliikmetele. Seda saab teha riigiportaali eesti.ee kaudu; tuua taotlus ise haigekassa klienditeenindusbüroosse või täita seal kohapeal; saata taotlus haigekassasse postiga või digitaalselt allkirjastatuna e-postiga. Taotluse vorm on saadaval haigekassa koduleheküljel (www.haigekassa.ee) ja klienditeenindusbüroodes, samuti postkontorites üle Eesti. Kaart on kõigile tasuta.

Euroopa ravikindlustuskaart kehtib ainult ravikindlustusega inimestele. Kui kaart on küll olemas, aga ravikindlustus enam ei kehti, ei saa kasutada ka kaarti.

Euroopa ravikindlustuskaardi kehtivusaeg on kolm aastat, seejärel tuleb tellida uus. Reisile minnes kontrollige aegsasti üle, ega teie ravikindlustuskaart ei ole aegunud või kohe – kohe aegumas, siis ei tule reisile minnes ebameeldivaid üllatusi.

Ilusat suve jätku!

Eesti Haigekassa

Loetumad