5.9 C
Kambja
Reede, 26.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivOÜ Tarbus võib bussipiletite hindu ümardada

OÜ Tarbus võib bussipiletite hindu ümardada

Ühistranspordikomisjon nõustus Tartumaa bussiliinidel eurose miinimumpileti ja hindade ümardamisega, kuid kilomeetritariif ei tõuse.

Tartu maavalitsuses pidas 10. oktoobril koosolekut maakonna ühistranspordikomisjon, kes arutas OÜ Tarbus taotlust tõsta Tartumaa bussiliinidel piletihindu.

Taotlusele lisatud kalkulatsioonides oli näidatud, kuidas mootorikütuste hinnad on viimasel ajal tõusnud, püstitades septembri algul lausa Eesti kõigi aegade rekordi. Tarbus soovis tõsta sõidukilomeetri tariifi 10,5% võrra. Ettevõtte juhi Valter Keisi sõnul ei ole reisijatevedu firmale kasumlik; kulude kokkuhoiu eesmärgil plaanitakse soetada väiksemaid ja ökonoomsemaid busse, ent liisingut finantseerivad finantsasutused soovivad näha paremaid kasumiprognoose.

Tartu maavanem Reno Laidre märkis, et maavalitsus ei soovi vedaja pankrotti, bussijuhtide palgalangust ega liinivõrgu edasist hõrendamist – ühistransport vajab usaldusväärsust ja stabiilsust.

Kuna komisjon tariifide tõusuga nõustuda ei tahtnud, jõuti kompromisslahenduseni, milleks on vähima täispileti hinna tõus 96 sendilt ühele eurole ja maksimumhinnal kolmele eurole. Väikeseks lohutuseks reisijatele on see, et ümmargune hind võimaldab tipptunnil kiiremat piletimüüki.

Samuti soostus ühistranspordikomisjon piletihindade ümardamisega viie eurosendi täpsusega, mis mõnele reisijale toob kaasa väikse hinnatõusu, mõnele aga languse.

Senised piletihinnad olid Tartumaa bussiliinidel kehtinud alates 2008. aasta juunist. Hinnatõususooviga esines Tarbus juba tänavu kevadel, kuid tookord lükkas maavanem taotluse tagasi, viidates sellele, et vedaja kõrgeid kulusid põhjustab osaliselt keskmiselt vanem bussipark ning eaka veeremi käigus hoidmist pole otstarbekas toetada piletihinna tõstmise kaudu. Maavanem möönis ka nüüd, et hinnatõusuga nõustumine pole kerge otsus ning kindlasti oodatakse, et Tarbus pingutaks efektiivsuse tõstmiseks sisemiste reservide arvel.

Uued hinnad peavad veel saama kooskõlastuse ka maanteeametilt.

Jõustuda võib uus hinnaskeem alates 1. detsembrist.

Plaanitavad piletihinnad:

  • minimaalne täispileti hind 1 euro (0-18 km);

  • maksimaalne täispileti hind 3 eurot (üle 55 km);

  • piletihinnad ümardatakse 5 sendi täpsusega

Info: Tartu maavalitsus (Anne Vodi, 730 5253; Tõnu Vesi, 730 5227).

Loetumad