3.9 C
Kambja
Teisipäev, 16.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivKambja naisansamblit lummab suvenostalgia

Kambja naisansamblit lummab suvenostalgia

Naisansabli lauljatarid paadis.Kambja naisansambli Lüüra eelmise hooaja tegevuskavva sai oktoobris 2010 planeeritud hulganisti esinemisi – nii oma koduvalla üritustel kui ka hansapäevadel Tartus ja Saaremaal Salmes.

Naisansabli lauljatarid paadis.Lüüra juhendaja Anu Ird:

Kambja naisansambli Lüüra eelmise hooaja tegevuskavva sai oktoobris 2010 planeeritud hulganisti esinemisi – nii oma koduvalla üritustel kui ka hansapäevadel Tartus ja Saaremaal Salmes.

Kihelkonnapäeval – 23. juunil – oli meil au esineda täispika kontserdiga Kambja kirikus meie kihelkonna ajalooraamatu esitlusel. Kaunis kirik, kaunilt kõlavad laulud, kaunid uued rahvuslikult stiliseeritud riided – kõik see andis meile lauldes tiivad.

Mäletatavasti esinesime eelmisel aastal Tartu hansapäevadel, laulsime niinimatatud Maalinnas. Miks mitte ka sel aastal? Kuna meie nooremad lauljad polnud sel laval esinenud, siis otsustasime, et 23. juulil osaleme hansapäevadel.

Et meie sõbrad saarlased naisansamblist Leedikiri austasid meid ja olid kohal Lüüra 52. sünnipäevapeol, siis otsustasime, et teeme vastukülaskäigu nende juurde. Kuna masuaeg röövis meilt eelmisel suvel sõiduvõimaluse, sai mõte teoks alles sel aastal.

Lüüra laulja Katrin Kärgenberg:

Kui pidime 23. juulil naisansambliga hansapäevadel esinema, oli hirmus kuum ilm ja ähvardati suure äikesega. Taevas kogus pilvi küll, kuid sel ajal, mil meie linnas lõõritasime ja laadal jalutasime, hoidsid pilved kraanid kinni. Meil vedas, sest järgmisel päeval võis lehest lugeda, et Tartu laadalised ja esinejad said õhtupoolikul kenakese saju osaliseks.

Seda me ei räägi, et esinemine pisut metsa läks – nagunii keegi peale meie endi sellest aru ei saanud.

Tore oli, et kui me laulma hakkasime, siis ühines murul põõnava päevanautija ja meie endi kaasavõetud “tiimiga” veel nii mõnigi inimene.

Meie uued esinemisriided on lihtsalt nii kaunid, et nendega oli just sel üritusel uhke ringi kõndida.

Mina polnud varem hansapäevadel esinejana osalenud – seega nautisin seda väga. Linn oli põnevaid müügilette ja kauneid esinejaid täis. Pean seda üheks kõige vahvamaks ürituseks, mida Tartu korraldab.

Lüüra juhendaja Anu Ird:

Meile pakuti kaks esinemisvõimalust – mõlemaks reisipäevaks. Leedikirja juhendaja Kariniga kokku lepitud esinemised said ka teoks. Laupäeval, 6. augustil esinesime Salme jõesadama avamispeol. Pühapäeval, 7. augustil andsime Anseküla kirikus täispika kontserdi.

Salme vallavanem ja vallavolikogu esimees, Tallinna saarlaste segakoori dirigent Jaan Vaidla Körberi seltsist ja kohalik kirikuõpetaja Anu Konks kutsusid meid tagasi. Körberi seltsil on tulemas pidustused ja meie naisansamblit oodatase taas esinema.

Kuna samal nädalavahetusel olid Kuressaares merepäevad, siis saime osa ka laadamelust ja südaöisest ilutulestikust, mis lõpetas pidustused. See oli fantastiline elamus öise ja karge mere ääres.

Lüüra laulja Marina Kähr:

Oli tore nädalalõpp ja suve lõpetamine Saaremaal, oli tore reis koos kollektiiviga.

Salme jõesadama avamine oli hästi armas, lihtne ja meeldejääv. Käisime merepäevadel ja laadal. Väga ilus vaatepilt oli ilutulestik merepäevade lõpetamisel.

Meeldis see, et käisin suurte-suurte lainetega võideldes meres ujumas.

Lüüra laulja Katrin Kärgenberg:

Saaremaalt jäävad mulle kõige rohkem meelde meeletu tuul ja lainetes suplemine. Polnud sellist tuult varem näinud-tundnud. Ja lainetega vees olemine oli minu jaoks ka esmakordne ja ülivõimas kogemus.

Kohalikud inimesed on ikka täiesti omamoodi rahvas – täpselt nagu kuulujuttude kaudu mulje on jäänud. Nii rõõmsad, nii vahvad, elu rõõmuga võtvad ja muhedad. Ah kuidas ma neelasin seda saarlaste mõnusat kõnet ja seda kurikuulsat ö-tähte.

Mõtisklesin omaette, et põnev oleks teada, kas meie normaalne õ kõlab nende kõrvale sama harjumatult nagu on meile huvitav nende ö. Siiski vist mitte, sest telerist-raadiost kuulduna on neile “õun” sama tavalise kõlaga kui oma “öun”.

Külas oli tore olla, aga veel parem oli pärast kaugel käimist koju tulla.

Sama seltskonnaga läheksin reisile teinegi kord. Ma loodan, et kunagi saan ka Saaremaale tagasi – tahan uuesti lainetega vette.

Laulja Mari-Ann Kase:

Minule jättis sooja tunde südamesse kirikus esinemine – nii kodune, südamlik.

Salme jõesadama avamispeol tehti meie ansamblile ettepanek minna paadiga sõitma – avamerele ja suurte lainetega võitlema! Värske jõesadama kapten oli isiklikult kapteniks sillal. Nii saime me kõik soolase mereveega ristitud.

Terve reis ja reisikaaslased olid muidugi võrratud.

Laulja Katrin Kärgenberg:

Salme jõesadama avamine oli tõeliselt vahva üritus, ei puudunud sealt saarlaste huumorimeel ega külalislahkus. Kalasupp oli eriti maitsev. Ja tuul laulis meiega kaasa.

Pühapäevane kirikuskäik mõjus aga kui vaikus pärast tormi. Esinemine kukkus vaatamata protestivale tehnikale välja kaunilt.

Loetumad