3.9 C
Kambja
Neljapäev, 25.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiiv„Haigruotsija„ ootab teateid haigrutest

„Haigruotsija„ ootab teateid haigrutest

1990. aasta mais võeti allakirjutanu ettepanekul kaitse alla esimesena Eestis Kadrina valla Vandu hallhaigrukoloonia, kuid kaitseeeskirja mittetäitmise tõttu on Vandus kõik pesapuud maha saetud.

Kurva saatusega kolooniaid on kodumaal veelgi. Nii tekkiski allakirjutanul 2006. aasta sügisel mõte viia kodumaa haigrukodud kaitse alla ning uurida lähemalt meie haigrute elu-olu.

Kaugetelt maadelt on tagasi meie looduse ühed pärlid – hallhaigrud. Ka projektil „Haigruotsija” on algamas kuues hooaeg. Kokku on tulnud teateid haigrutest üle seitsmesaja ja kaardil on juba 55 kindlat eestimaist kolooniat. See tähendab seda, et Haigruotsija ehk allakirjutanu on kolooniate kaardistamisel lõpusirgel. Kolooniate koguarvuks pakun kodumaal ligikaudu 60. Haigruotsija eesmärgiks on siis kaardile saada kõik kolooniad, kaardistada pesitsusaegsed (aprill-mai-juuni) ja pesitsusjärgsed (august-september-oktoober) toitumispaigad. Samuti võiksid meie haigrukolooniad olla lageraie keelu all. Alaprojekti nimeks „Haigrukaitse”. Haigruprojekti lõppsõnaks peaks olema haigrute elu-olu tutvustav raamat „Haigruraamat”.

Kõik haigruteated on teretulnud ka Kambja vallast. Allakirjutanu ootab teateid uute kolooniate kohta, samuti üksikpesitsejate kohta. Samuti on oodatud teated kõigist haigrute lennusuundadest, et leida üles uusi kolooniaid. Samuti huvitavad Haigruotsijat kõik toitumispaigad.

Teadete puhul on tähtis edasi anda haigruvaatluste tegemise täpne koht ja aeg.

Haigruteated võib saata aadressil marek53@hot.ee või edastada telefonil 322 0662

Vabakutseline haigruotsija Marek Vahula

Loetumad