6.9 C
Kambja
Esmaspäev, 06.05.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivKolme koori kirev kevadkontsert Kambjas

Kolme koori kirev kevadkontsert Kambjas

Ühel tuisusel talvepäeval tekkis Võrumaal Rõuges segakoori dirigendil Ivel mõte, et väga vahva oleks Kambja laulukooriga tuttavaks saada, Kambjasse laulma tulla, kambjalastele end tutvustada.

Dirigent Ive võttis kambjalastega ühendust ja nii hakkas see mõte liikuma ning sai 20. aprillil teoks. Lisaks Kambja ja Rõuge koorile kutsuti Nõost kampa ka Vega koor, kes hiljuti tähistas on 25. juubelit.

Kontserti avalaulud kõlasid Vega koorilt, kel dirigendiks Külli Karask. Kahe laulu juhatamisel sai kätt harjutada ka alles ametit õppiv Karina Kivikas. Laul „Komm“ osutus nii kaasahaaravaks, et terve saalitäis laulis taustaks kaasa.

Järgmisena astusid püünele külalised Võrumaalt. Tervitusena kõlas laul Rõugest. Laulu „Võru kiil“ (kon om tu lump…) teavad meist paljud, aga ehtsas võru keeles kõlas see ikka väga vahvalt. Seda, et õiget koorilauljat ei takista esinema tulemisel isegi mitte kargud, nägime nüüd oma silmaga. Särasilmne tütarlaps Rõugest sättis kipsis jala alla tooli ja püsis vapralt lauljate rivis.

Kolmanda ehk siis viimase koorina esinesid võõrustajad ehk meie oma laulkoor Läte. Jaan Alaver on spetsiaalselt Kambja laulukoorile kirjutanud laulu „Saapad“. Seda laulu esitas Läte publikule alles teist korda. Kustas Kikerpuu laul „Kuldkollane“ võitis kuulajate südamed.

Kolme koori kevadkontserdil kõlasid laulud kooriklassikast tänapäevase kergmuusikani. Mõistagi ei puudunud ka rahvalaul.

Dirigendid Ive Ruusamäe, Karina Kivikas ja Külli Karask väärivat suurt tänu.

Kelmikad koduloomad, vallatud kanapreilid…

Sellega polnud veel pidu lõppenud. Laval sättis pillid üles Arne&Meelis bänd ja pidu jätkus tantsuga. Vaevalt jõudsid pillimehed avaakordid mängida, kui esimesed vaprad paarid tantsupõrandale tuhisesid. ’

Äkitsi muusika katkes ja lavale tuli meie oma koori Peeter, kes hakkas jutustama lugu kevadest ja taluõuest ja loomadest. Ei tea kust, kuid saali ilmusid kaks kodulooma, kes silmnähtavalt nautisid saabunud kevadet usina ringinuuskimisega ja kelmika tantsimisega.

Jutuke jätkus: kevadest ei tunne rõõmu mitte ainult loomad, vaid ka kodulinnud. Taluõuele kalpsas kaks vallatut kanapreilit, kes asusid innukalt ussikesi nokkima.

Selline oli lühidalt Kambja laulukoori üllatusetteaste. Või nagu ütles Rõuge koori dirigent: “Kes on käinud, see on näinud, kes on tulnud, see on kuulnud.“

Külalised Rõugest ei jäänud meile alla – nende ülilahe tantsutrupp Sarmi pani vaatajad hoogsalt kaasa plaksutama. Neli tantsuhimulist naist esitasid meile kolm tantsu, igaks tantsuks oli neil uus kostüüm. Hästi elavad nad seal Võrumaal. Smile

 

Reedel oli vastikult külm ja vihmane ilm, kuid laupäeva hommikul tervitas särav kevadpäike ja õhk oli soe. Ma olen kindel, et need kolm Kambjas esinenud koori meelitasid oma lauludega lõpuks kevade kohale!

Kambja valla kultuuritöötaja Pille Tammelan

Loetumad