1.9 C
Kambja
Neljapäev, 18.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivTulge, sest kõik on juba valmis!

Tulge, sest kõik on juba valmis!

Pühitsemine.Hea vallaelanik, armas Kambja koguduse liige.

Veel mõni hetk ja juba jõuame jõuluaega.

Vanad eestlased olid targad. Kui päev lühikeseks jäi ja õhtud pikaks venisid, võeti elutempo maha ning askeldati tubaste toimetuste kallal. Kes tallas vokki, kes voolis lusikaid, kes tegi mõnd muud näputööd. Ja mis peamine – mõeldi ja räägiti. Mõeldi olnule, mõeldi olevale, mõeldi eesseisvale, anti edasi elutarkust.

Tänapäeval on elu pea peale pööratud. Suvel püütakse aega maha võtta, kuid aasta lõpus, kui päikest peaaegu ei näegi, kui jõuvarud, mis suvega koguti, organismis otsa hakkavad saama, piitsutatakse tempo üles.

Aasta lõpp tähendab paljudele aruandeid, eelarveid, kokkuvõtteid ja veel igasuguseid kohustusi. Tagatippu ka kuuse otsimist ja kinkide valmistamist, mis – kurb küll – on samuti muutunud kohustusteks.

Kalendriaasta hakkab otsa saama.

Värelev leek advendiküünlal kutsub meidki esivanemate kombel aega maha võtma ja mõtlema – nii sellele, mis olnud, kui sellele, mis ees seisab.

Veerand sajandit on Kambja kirikut taastatud. Kas nüüd saame lõpuks öelda, et ta on valmis? Seinad on ju püsti, katus peal, aknad-uksed ees, uhke maakividest aed ümber kiriku ja tänu Jumalale ning headele inimestele, on kõik laenudki makstud…

Mööduvale aastale tagasi vaadates meenuvad kirikunoorte suvefestival Jäpe, kolm kontserti, õpetaja ordinatsioon ja ametisseseadmine. Novembri lõpus valis kogudus järgmiseks neljaks aastaks uue nõukogu – ees seisab veel juhatuse valimine.

Aasta jooksul on koguduses toimetatud 14 ristimist, leeriõnnistuse on saanud 13 leerilast ja laulatatud 6 abielu. Kirikuski on inimesed hakanud rohkem käima.

Põhjust tänamiseks on küllaga – loodan, et Sinulgi.

Kambja kirik on sellesama koha peal seisnud vähemalt viissada aastat. Üle viiesaja aasta on kümned tuhanded inimesed tulnud siia, pühasse paika, oma rõõmude ja muredega. On tulnud, et olla tunnistajaks tuhandetele ristimistele ja leeriõnnistustele. On tulnud, et saata viimsele teekonnale oma kallid lähedased… Et rääkida südamest südamesse oma Looja ja Õnnistegijaga…

Täna kutsub Jumal Sind. Kutsun minagi. Kutsub kukk kõrgel tornitipus ja kutsuvad kolm kella – Usk, Lootus ja Armastus. „Tulge, sest kõik on juba valmis.“

See on Sinu kirik, kus igal pühapäeva Sinu eest palvetatakse. See on paik, kus südamesse rahu tuleb. Tunne sellest rõõmu ja tule sellest osa saama. Koht kirikupingil, mis Sinu jaoks on valmistatud, ootab.

Soovin, et elav küünlaleek kuuse otsas või laual meenutaks Sulle palveks kokku pandud käsi… Et selle soojus sulataks Sinu südant ja ärataks selles armastust nii Sinu Looja, kui kõigi Sind ümbritsevate vastu… Õnnistatud jõuluaega!

Andrus Mõttus,
EELK Kambja koguduse õpetaja

Jumalateenistused on Kambja kirikus igal pühapäeval algusega kell 11.

23. detsembril neljanda advendipühapäeva jumalateenistus kell 11.

24. detsembril Jõuluõhtu jumalateenistus kell 16.

25. detsembril esimese jõulupüha jumalateenistus kell 11.

30. detsembril jumalateenistus kell 11.

31. detsembril vana-aasta õhtu jumalateenistus kell 16.

Järgmine leerikool algab 24. veebruaril 2013 ja hakkab toimuma kord nädalas vahetult pärast pühapäevast jumalateenistust.

Täpsem info koguduse õpetajalt või kodulehelt www.eelk.ee/kambja

Seinakalendrist „Eesti kirikud. 2013“ leiab ka Kambja kiriku foto.

Ajalehe Eesti Kirik väljaandel ilmuvas kalendris tutvustatakse sel korral Tartu, Võru ja Viljandi praostkondade pühakodasid. Kalendris avaldatud fotodel näeb Torma, Palamuse, Laiuse, Põlva, Kambja, Taagepera, Helme, Võnnu, Maarja-Magdaleena, Kursi, Avinurme ja Vara kirikut.

Kui lasta kalender postiga koju saata, on selle hind 3 eurot. Täpsem info telefonil 733 7795 (Sirje Kasemaa).

Loetumad