7.9 C
Kambja
Reede, 29.03.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivKirikindad – rikas varamu Eesti pärandkultuuris

Kirikindad – rikas varamu Eesti pärandkultuuris

Emand kinnaste ja raamatuga.Kinda-Maali tutvustab Kambja raamatukogus Tartumaa kihelkondade labakuid

Käimasolevale pärandiaastale kohaselt võib mahlakuul Kambja raamatukogus uudistada väljapanekut Tartumaa kihelkondade kinnastest ja kohtuda nende kuduja – elurõõmsa ja terase rahvakunstimeistri Aino Praakliga.

Aino Praakli ei ole olnud üksnes virk ja hoolas kuduja, vaid tal on jätkunud ka huvi ja tahet koondada kinda- ja sokimustreid käsikirjadeks, mida trükistena avaldada. „Kirikindad“ oli esimene raamat, mille ettevõtlik Aino Praakli oma kulu ja kirjadega üllitas. Aasta oli toona 2003.

Esimesele pääsukesele järgnesid riburada pidi „Kirikindad II“ ning kimbuke Setumaa ja Virumaa kirikindaid tutvustavad voldikud. Mitmes trükis on jõudnud ilmuda „Eesti labakindad ilma laande laiali“ ja „Eesti sokikirjad ilma laande laiali“ – ühtaegu kaunid ja asjalikud raamatud

„Eesti labakindad ilma laande laiali“ on unikaalne ja mahukas teos, kuhu Aino Praakli on koondanud 175 labaku pildid koos mustrite ja asjakohaste õpetustega. Need kindad on kootud Eesti Rahva Muuseumi kogudes leiduvate eksponaatide järgi, millest igaühel on oma lugu. Aino Praakli on oma raamatus nimetanud ka iga kinda algse kuduja või annetaja, samuti aasta, mil kinnas kootud ja kus täpselt.

Aino Praakli sokiraamatus on avaldatud 83 värvilist sokikirja koos kudumise õpetuste ja skeemidega.

Kinda-Maali – sellise austava nime on Aino Praakli saanud teiste käsitöötegijate-aatekaaslaslaste käest.

Kinda-Maali tuleb karjalaskepäeval

Teisipäeval, 23. aprillil kell 13 tutvustab Kinda-Maali ehk Aino Praakli Kambja raamatukogu lugemisaalis Tartumaa kihelkondade kindaid, kuid räägib kindlasti muustki kudumisega seonduvast.

Kinda-Maali palus teada anda, et kui kellelgi juhtub olema mõni ebaõnnestunud või poolik probleemne kinnas, võiks selle kohtumisele kaasa võtta. Ta usub, et teab ja oskab selliste hädade korral head nõu anda.

Neile, kes tahaksid osta raamatut „Eesti labakindad ilma laande laiali“ või „Eesti sokikirjad ilma laande laiali“ on Kinda-Maalil varuks hea uudis: tema käest ostes maksab eksemplar 17,50 €, kauplustes on hind umbes 25 €.

Kinda-Maali kinnastest innustatuna palub raamatukogu, et ka Kambja kudujad tooksid aprillis oma kindaid näitusele.

Toivo Ärtis

 

Loetumad