5.9 C
Kambja
Neljapäev, 25.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivTantsujalakesed tatsusid talvisel peol lõbusas hoos

Tantsujalakesed tatsusid talvisel peol lõbusas hoos


RongkäikTantsud jääl ja lumel

Kas te olete märganud, kui hämmastavalt huvitavalt kulgeb aeg?

Vahel on nii, et see aeg ei lähe kohe kuidagi edasi. Näiteks siis, kui väljas särab mõnus kevadpäike ja sina pead istuma kontoris või tööpostil ning ootama kannatamatult aega, kui tööorjusest pääsed, et põgeneda välja värske õhu ja vabaduse poole. Kes meist ei ihkaks juba aiamaal songerdada või paljajalu rannaliivale jälgi teha.

Teisalt liigub aeg jällegi hirmuäratava kiirusega. Kuidagi ei tahaks leppida asjaoluga, et lapsed kasvavad suureks ja tuletavad sulle meelde aja rutakat kulgu. Peegel pole juba ammu enam sinu parim sõber ja hommikud tuletavad meelde aastate valusat koormat.

Kuid hoolimata aja veidrast kulgemisest tunnevad rahvatantsijad ennast alati hästi. Olgu siis suvi või talv, kevad või sügis – tantsida on alati mõnus.

Alles see oli, kui me tantsisime viiendal Tartumaa talvisel tantsupeol. Aasta on läinud mööda nagu poleks seda olnudki. Tegelikult mahtus viimasesse aastaringi palju uut ja huvitavat.

Jällegi saime me kokku Kambjas. Sel korral juba kuuendal Tartumaa talvisel tantsupeol. Seekordse tantsupeo kunstiline juht oli segarühm Kavalik juhendaja Kaie Tali, kes valis välja tänavused tantsud, seadis need ritta ning mõtles välja vahvad vahetekstid.

Tantsupidu sai, nagu ikka, alguse Kambja vallavalitsuse juurest ja lookles elava tantsusallina liueldes Kambja kooli esise platsi poole. Kaugelt kostuv tuttav muusika seadis tantsijad kenasti ritta ja tantsujalakesed alustasid nagu iseenesest tantsusammude tatsamist.

Tantsuplatsile jõudes käis tantsumöll juba täistuuridel. Kõik ringlesid ja tiirutasid siia ja sinna, küll ühes pikas rodus, küll rühmade kaupa eraldi. Kõik otsisid platsil paremat paika, kus oma tantsulust lõkendama lasta.

Kui kõik tantsutrupid olid leidnud endale just selle kõiga sobivama pesa, pidas vallavanem haarava kõne, süüdati peotuli ning Kaie kuulutaski välja esimese tantsu. Ja plats hakkas kihama. Muusika puges igaühe põue ja vedas naerunäod kõrvuni.

Lõbusas hoos järgnes tants tantsule. Küll tantsiti kõik koos, siis jälle tiirutasid ainult naisrühmad. Kord täitsid tantsuplatsi memmed ning siis vuhisesid platsil ringi segarühmad. Ning jällegi tantsiti kõik koos. Iga kahe-kolme tantsu vahel tutvustas Kaie tantsijatele ja külalistele kokkutulnud tantsurühmasid ning uuesti haaras kaasakiskuv muusika tantsijad oma embusse.

Kui väljas hakkas juba hämarduma, saidki kõik selleaastased tantsud tantsitud. Tantse sai sel korral kokku 14.

Hoolimata talvisest jahedusest ei kiirustanud keegi veel sooja koolimajja, vaid kõik sättisid ennast pudrusabasse, sest nagu traditsiooniks on saanud, kostitatakse tantsijaid Kambjas alati maitsva pudru ja sooja teega.

Uued vigurid ja vembud

Kui keha kinnitatud, oligi aeg koguneda koolimaja saali, kus tantsijaid ootas üllatus ehk tantsuõpetaja Paul Bobkov.

Paul on tuntud mees, kes õpetab rütmikat, seltskonnatantse ja ka rahvaste tantse. Talvised tantsupeolised saidki osa kõigest, mida Paulil neile pakkuda oli.

Algatuseks plaksutati rütmis käsi – küll muusikaga, küll ilma. Seejärel pühenduti seltskonnatantsudele. Nii mõnigi tants tundus juba meeldivalt tuttav. Paul sobitas laiemalt levinud seltskonnatantsude vahele ka vahvaid rahvaste tantse.

Kui Paul jõudis oma vahva õpetusega lõpule, ei olnud tantsupõrandal enam vaba kohta.

Kätte jõudis tänamise aeg. Kõikide rühmade juhid said oma kollektsioonidesse juurde puust nagi, millel korraldajate sõnul pidi veel palju funktsioone olema.

Järgmise aasta Tartumaa talvise tantsupeo kunstiline juhtis valiti noor ja teotahteline rahvatantsuõpetaja Karel Vähi. Uus kunstiline juht sai kätte ka talvise tantsupeo labakud. Kui seni on peo kunstilised juhid saanud pähe vahva mütsi, siis sellest aastast alates on eriliseks austuseavalduseks labakud.

Erilise tänu pälvisid aga kaks agarat naist – Pille Tammelan ja Astrid Hallik –, kelle tegutsemisteta need tantsupeod toimuda ei saakski.

Pidu läks edasi simmaniga, mida sisustasid muusikaga toredad rahvamuusikud.

Selline siis oligi tänavune Tartumaa talvine tantsupidu Kambjas.

Tuleval aastal jälle. Oled Sina selleks juba valmis? Sa ju tead, kui kiiresti võib aeg käest kaduda.

Homme tantsime jälle.

Tarmo Lillo,
Tartumaa rahvatantsujuhtide liidu
juhatuse esimees

 

Tänu

Peale Tartumaa rahvatantsujuhtide liidu juhatuse esimehe Tarmo Lillo artikli lugemist ei mõista ma muud teha, kui tänada.

Tänan rahastajaid: Kambja vallavalitsust, Kultuurkapitali Tartumaa ekspertgruppi ja rahvakultuuri keskust. Tänan lumelükkajat ja liivatajaid. Tänan meenevalmistajaid Taivo Prantsu ja Raimond Käsit palju elevust tekitanud nagide eest. Tänan Eha Alliksaart soojade, kaunilt tikitud labakute eest, milles sõrmed on pakasepoiste eest kaitstud. Tänan Jaanus Väljat, kes laenas tulealust ja loodan, et see tal kestaks aastaid.

Pikk pai Kaie Talile peo kunstilise poole ettevalmistamise eest. Pikk pai Astrid Hallikule hea nõu ja toetamise eest ning pikki aastaid meile veel talvist tantsupidu teha.

Elmet Neumann, kes sa 6 aastat oled head muusikat tantsuks lasknud, ootame sind ka edaspidi seda tegema.

Aitäh kõigile Tartumaa rahvatantsijaile – teie olite selle peo naelad.

Tore oli näha, et aasta-aastalt on suurenenud pealtvaatajate arv.

Uute tantsimisteni juba 2014. aastal.

Pille Tammelan,
valla kultuuritöötaja

 

Loetumad