2.9 C
Kambja
Teisipäev, 16.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivVaimuerk pärastlõuna teenekate kirjanike seltsis

Vaimuerk pärastlõuna teenekate kirjanike seltsis

Emand ja isand ajalehega tutvumas.Ootasin printsi valgel hobusel

ja vaata

hobuseid oli vahel tõesti näha.

***

Lõpuks tuli mees ilma hobuseta

ainult jalgratas oli

andis nõu ja nime

pani leivad kappi.

Nendes proosaluuletustes, mis on avaldatud (koos kirjaniku maalidega!) kogumikus „Elu täis üllatusi“ (2009), viitab Helga Nõu sellele, kuidas tema ellu tuli abikaasa Enn Nõu. Nende abielu on kestnud juba tublisti rohkem kui viiskümmend aastat.

Kui tuhanded pered 1944. aasta septembris Eestist põgenesid, olid Helga Raukas ja Enn Nõu alles lapsed. Enn omandas Rootsis arstikutse ning töötas kopsuarstina ja hiljem ka õppejõuna. Helga koolitas end õpetajaks ning töötas valitud ametis aastakümneid.

Perest (3 last) ja pingelisest tööst hoolimata kujunes kummastki abikaasast tunnustatud kirjanik.

Helga Nõu on kirjutanud nii täiskasvanutele kui lastele. Tema noorsoojutustusi hinnatakse väga kõrgelt nii kriitikute kui noorte lugejate poolt.

Enn Nõu soliidse loomevaramu kroonijuveeliks on kujunenud triloogia „Vabariigi pojad ja tütred“, mis tänavu pälvis auväärse Jaan Krossi auhinna.

Helga ja Enn Nõu on pärast Eesti taasiseseisvumist meeleldi leidnud aega, et kohtuda lugejatega raamatukogudes, koolides ja mujalgi.

„Kirjanikepaari esinemine oli väga huvitava ülesehitusega, pidevalt teineteiselt sõnajärge ja mõtet ülevõttev,“ kirjeldab Kõrveküla raamatukogu direktor Hele Ellermaa Meie Lehes kohtumist, mis leidis aset kümme aasta eest. „Kohtumisest osavõtjad said teada mõndagi huvitavat kirjanike elust, loometeest, nende tõekspidamistest ja suhtumisest tänasesse Eestisse.“

Teisipäeval, 28. mail algusega kell 14 kohtuvad Helga ja Enn Nõu kambjalastega Kambja raamatukogus.

Toivo Ärtis

Loetumad