0.9 C
Kambja
Kolmapäev, 24.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivKaitse oma ruuterit, digiboksi ja telerit äikese eest!

Kaitse oma ruuterit, digiboksi ja telerit äikese eest!

 

Äikesehooaeg põhjustab paljudele eestimaalastele muret nii ruuterite, digibokside kui ka telerite pärast. Tõde on see, et iga inimene saab oma koduseid seadmeid äikesekahjude eest ise kaitsta.

„Äikese ajaks tuleb nii ruuter, digiboks, teler kui ka muud seadmed tõmmata välja nii elektri- kui ka kaablivõrgust,“ paneb Elioni klienditoe valdkonnajuht Kaili Soosaar inimestele südamele. See tähendab juhtmete lahtiühendamist nii tavalisest toitestepslist kui ka Elioni telefoni- ja internetivõrgust.

Kui ruuter, digiboks, teler, telefon ja arvutid on vooluvõrgust eemaldatud, tuleks eemaldada ruuteri küljest kas punane või hall juhe; või kui võrgukaabel tuleb seinast, siis piisab selle juhtme lahtivõtmisest.

„Maja sisevõrku ega kõiki seadmete küljes olevaid kaableid ei ole kindlasti tarvis lahti võtta. Oluline on majja sisenevad ehk Elioni võrgust tulevad juhtmed oma seadmete küljest lahti võtta,“ rõhutab Soosaar ning lisab, et juhtmeid ja kaableid pistikutest eemaldades on oluline meelde jätta, kuhu mingi juhe läks, et hiljem oleks lihtsam neid ka tagasi ühendada.

Pärast äikest tuleks aga varuda veidi kannatust – äikese möödudes ja siis kui elekter on tagasi tulnud, saab seadmed voolu- ja internetivõrku tagasi ühendada.

„Kui telefon on tumm, teler ei näita pilti või internetti pole, soovitame oodata umbes 30 minutit, et ühendus jõuaks iseseisvalt taastuda,“ lisab Soosaar.

Kogu kodune tehnika, muuhulgas telefon, teler, arvuti, digiboks, ruuter, kodukinosüsteem ja muu säärane on äikesest tingitud ülepingele tundlik ning võib pikselöögi tõttu muutuda kasutuskõlbmatuks. Kahju võib tekkida ka siis, kui äike tabab elektri- või telefoniliine kodust paari kilomeetri kaugusel. Ülepingest ja äikesest kahjustatud seadmetele tootja garantii ei kehti ning uued seadmed tuleb kasutajal ise osta.

Kuuldes ilmateadet või nähes äikese-pilvi saab iga inimene oma koduste seadmete eest hoolitseda nii, et nendega midagi ei juhtuks.

Lisainfo:

www.elion.ee/aike

Elion Ettevõtted AS avalike suhete juht

Annelis Rum

 

Loetumad