5.9 C
Kambja
Reede, 26.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivTeaduskool toetab tublide õpilaste arengut

Teaduskool toetab tublide õpilaste arengut

 

Kaks õpetajannat laua taga istumas ja naeratamas.Eesti kooliharidusmaastik on kihistunud. Parimat haridust on võimalik saada Tallinna ja Tartu eliitkoolidest. Selline seisukoht põhineb Elo Madissooni magistritööl, milles analüüsiti õpilaste keemiaalaseid oskusi.

Kogu loo teeb kurvaks see, et mitte kõik õpilased ei mahu ja ei saa minna Tallinnasse või Tartusse õppima. Samas peab ka neil olema võimalus saada parimat haridust!

Õnneks on piirkondlike arenguvõimaluste ebavõrdsuse tasandamiseks ellu kutsutud Tartu ülikooli teaduskool. TÜ teaduskooli missiooniks on toetada õppimisest huvitatud ja õppida soovivate põhikooli- ja gümnaasiumiõpilaste arengut.

Kui teaduskool alustas 1965. aastal matemaatikakoolina ja keskendus vahepealsel etapil täppisteadustele, siis nüüdseks on tegevus laienenud paljudesse valdkondadesse. Teaduskooli õppekavas on kõrgel tasemel kursusi matemaatika, füüsika, keemia, bioloogia, informaatika, hurmanitaaria ja sotsiaalia valdkondadest. Õpilastel on võimalik oma huvidest lähtuvalt valida sobiv 35 erineva kursuse hulgast.

Kui üks erand välja arvata, on tegemist kaugõppe kursustega, millest enamik toimub interneti vahendusel. See tähendab, et õpilased ei pea kohal käima. Õppetöö eeldab maksimaalselt arvuti ja hea tahte olemasolu.

Registreerimishinnad teaduskooli kursustel on sümboolsed ja peaksid olema kõigile huvilistele kättesaadavad. Lisaks näitab praktika, et ka koolidelt ja / või omavalitsustelt on võimalik paluda abi kursuste eest tasumisel, eriti niisugustel puhkudel, kui kool arvestab teaduskoolis õppimist valikainena. Raha taha ei tohiks õppimine küll jääda!

Lisaks pakub teaduskool enesetäiendamiseks ka täiesti tasuta tegevusi. Teaduskooli kodulehel oleval Nupuvere keskkonnas on võimalik testida oma leidlikust matemaatika, füüsika ja keemia alal. Juba mitmendat aastat toimub ka koostöös Eesti füüsika seltsiga mobiilsete füüsika, keemia ja bioloogia õpikodade programm, mis toob eksperimentidel põhineva õppe maapiirkondadesse.

Meeles tasub pidada ka seda, et parim õppimine on praktiseerimine. Teaduskool korraldab matemaatika, informaatika ja täppisteaduste alal avatud võistlusi kõigile osalejatele. Tuntumad võistlused on „Känguru“, „Kuubik“, „Kajaks“ ja „Kobras“. Miks mitte oma teadmisi proovile panna ja oma oskusi Eesti eakaaslastega võrrelda?!

Tartu ülikooli teaduskool pakub tänases Eestis suurtest tõmbekeskustest väljas elavatele noortele võimalust oma kooliõpinguid täiendada ja sel viisil paremat haridust omandada.

Teaduskooli kursuste nimekirja leiab internetist aadressilt:

www.teaduskool.ut.ee/kursused.

Kursustele registreerimine kestab 20. septembrini.

Marek Järvik
Tartu ülikooli teaduskooli kommunikatsioonispetsialist

Loetumad