„Vedureid on mul 33, ronge on mul 52 ja tuletõrjeautosid on mul 78. Kõik on kirjas.“

883

DEPOO KODIJÄRVEL: Need on Valdeku tuletõrjeautod ja kõrvalriiulitele on paigutatud tema kollektsiooni kuuluvad rongid. Foto: Toivo Ärtis

Kui juunis avati Kodijärve Kodu uusi peremaju, paluti kõigil soolaleivapeolistel läbi astuda ka maja nr 2 juurest, sest sealne elanik Valdek on loonud pilkupüüdva depoo – mänguasjadena toodetud tuletõrjeautode ja rongide püsiväljapaneku.

Valdek jutustab:

„Esmaspäeval, 9. septembril sain tuletõrjeautoga sõita istudes väga õnnelikult juhi kõrval ja niisuguse sireeniga sõites vana lauda juurest otse Kodijärve Kodu juurde.

Tuletõrjuja näitas mulle autos, kuidas tuletõrjeauto sireen töötab ja vilkurid vilguvad. Tuletõrjuja nimi oli Jüri. Ta võttis vett vana lauda juures asuva maja juurest tulekahju kustutamiseks.

Mulle tuletõrjeautod hirmsasti meeldivad. See oli Tartumaa päästeteenistuse Kambja tuletõrjekomando auto. Eks me lähme sinna Kambja tuletõrjedepoosse tuletõrjeautosid vaatama, sest mulle hirmsasti meeldivad need tuletõrjeautod. Siis ma saan tuletõrjujatega tuttavaks ja tuletõrjujad näitavad mulle neid tuletõrje tööriistu ja ma näen neid hästi ilusaid tuletõrjeautosid, mis on Kambja tuletõrjedepoos.

Ma saan jõulukingituseks veel ühe hästi suure, võimsa Bronto liftpäästetõstukiga tuletõrjeauto, mis tõstab tuletõrjujaid veelgi kõrgemale.

Võtsin Kernu hooldekodus – Harjumaal, Põhja-Eestis – tuletõrjeõppustest osa. Ma proovisin tulekustutiga tulekahju kustutada.

Rongiga Koidulasse ja Piusale

Mees seisab hüdrandi kõrval.Pühapäeval, 8. septembril sain sõita Edelaraudtee diiselrongiga Reola rongijaamast Koidula rongijaama ja sealt Piusa rongijaama. Mulle ka rongid väga meeldivad.

Oli kihvt päev sõita rongiga Piusale. Käisime Piusa koobastes ja tegime matka.

Rong meile järgi ei tulnud, sest rong oli katki ja viidud Tartu diiselrongidepoosse kapitalremondi töökotta. Järgi tuli meile buss ja viis meid Reola rongijaama juurde. Reola rongijaama juurest sõitsime bussiga Kodijärve kodusse.

Järgmisel, 2014. aastal, ootame uusi ja ilusaid diiselronge – 20 uut diiselrongi, oranži värvi –, mis hakkavad liikuma Edelaraudtee liinidel. Sellise uue rongiga me saame jälle järgmisel aastal sõita Reola raudteejaamast Koidula raudteejaama ja sealt Piusa rongijaama. Järgmisel aastal sõidame piletiga uues diiselrongis esimeses vagunis.

Kernust Kodijärvele

Minul on Kodijärve Kodus majas nr 2 enda depoo. Rongirööpad, vedurid, rongid ja tuletõrjeautod seisavad ilusti-kenasti depoos.

Ma käin iga kord mängimas veduritega, rongidega ja tuletõrjeautodega, sest mul meeldib siin, Kodijärve Kodus mängida veduritega, rongidega ja tuletõrjeautodega.

Vedureid on mul 33, ronge on mul 52 ja tuletõrjeautosid on mul 78. Kõik on kirjas.

Ma sündisin Tartus esmaspäeval, 26. juulil 1971. aaastal kell 7 hommikul – 42 aastat tagasi. Elasin Imastu koolkodus 10 aastat, Kernu hooldekodus 20 aastat ja nüüd ma elan siin selle aasta märtsist – Lõuna-Eestis Tartumaal Kambja vallas Kodijärve Kodus Kodijärve külas.

Minu endise Kernu hooldekodu uksed pannakse järgmise kuu keskpaigas kinni. Kernu hooldekodu läheb müüki, omanik müüb maha Kernu hooldekodu kapitaalremondi tõttu.

Eile toodi meile siia Kernu hooldekodust klaver ja pandi Kodijärve Kodu mõisamajja söögisaali. Lauluproov on meil igal nädalal kell 6 õhtul neljandas majas. Lauluõpetaja on meil Pille. Mulle meeldib väga laulda.“

14. septembril 2013 toimunud jutuajamise vahendas leheveergudele Kodijärve Kodu töötaja Ester Sõtšova.

Tegusam elu – sellest mõtteviisist juhindutakse Kodijärve Kodus iga päev, kui luuakse klientidele võimalusi aktiivseks ja mitmekülgseks eluks kogukonnas.

Kino maale
EelminePangodi vahtralehtedega tagasi Londonisse
JärgmineVallavolikogu uus koosseis on alustanud tööd