-3.2 C
Kambja
Laupäev, 20.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivRahvakirjanik Contra suur visiit saja-aastasesse Kambja raamatukogusse – mõistuse tervisekeskusesse

Rahvakirjanik Contra suur visiit saja-aastasesse Kambja raamatukogusse – mõistuse tervisekeskusesse

KÄIDUD TEEDELT: Contra esines Kambja kooli saalis esimest korda 2010. aasta
aprillis, kui ta oli külaliseks Tartumaa lastekirjanduse päeval. Foto: Heigo Mägi

Saja aasta eest toonase apteegi ruumides tegutsemist alustanud Kambja raamatukogu kui mõistuse tervisekeskus kutsub oma lugejate soovil suurele visiidile meie päevade tõelise rahvakirjaniku Contra.

Kambja raamatukogu sajanda tegevusaasta juubeli tähistamine jõuab haripunkti teisipäeval, 4. märtsil kell 14, kui kõiki raamatu- ja raamatukogusõpru oodatakse lugemisaali. Seal avatakse pärastlõunane raamatukogukohvik, et õdusas õhkkonnas võõrustada Contrat – üdini rahvakeelset ja –meelset kirjameest.

Contra tuleb Kambjasse juba keskpäevaks ja kohtub enne raamatukogukohviku algust Kambja kooli õpilastega. Sellele kirjandussündmusele on oodatud ka teiste vallakoolide noored.

Kambja raamatukogu kui mõistuse tervisekeskuse sajanda tegevusaasta tähistamine on kestnud ligi poolteist aastat ja selle aja jooksul on lugejad vastu võtnud mitmeid kirjanikke. Õpilased on saanud vestelda Siiri Laidla, Heiki Vilepi ja Mika Keräneniga. Nendest kohtumistest on kujunenud väga isikupärased ja sisukad sündmused. Raamatukogu lugemisaalis on kambjalaste vaimutervist kosutanud Helga Nõu, Enn Nõu ja Ilmar Särg, kusjuures kaks viimati nimetatut ongi hariduselt arstid, esimene kopsu- ja teine südametohter.

Eelnimetatud kirjandussündmuste korraldamist on toetanud Kultuurkapitali Tartumaa ekspertgrupp ja Kambja vallavalitsus. Mika Keräneni aitas Kambja laste ette maakonnaraamatukogu staatuses tegutsev Kõrveküla raamatukogu: tavapärase juubelikingi asemel rahastati projektitoetuse kaudu üht kirjanduslikku kohtumist.

Kirjanduslikke sündmusi on Kambja raamatukogu saja-aastase tegevuse jooksul varemgi korraldatud. Eriti palju oli neid sel perioodil, kui raamatukoguhoidjana töötas legendaarne Vaiki Agarmaa. Sestap on igati sümboolne, et Contra suur visiit Kambjasse toimub just mõni päev enne Vaiki Agarmaa 85. sünnipäeva.

Toivo Ärtis

 

Contra

Margus Konnula, kirjanikunimega Contra on tuntud eelkõige luuletajana. Tema luulele on iseloomulik tõukumine uuema rahvalaulu (vemmalvärss, lorilaul) traditsioonidest, see on lõbus ja laululine, säravalt virtuoosse keelekasutuse ja leidlike riimidega.

Contra on särav lavaesineja, kelle esinemisstiilile on omane luuletuste lauldes esitamine, vahetu ja aval suhtlus publikuga jms loov eneseväljendus. Seetõttu on Contra nõutud esineja kõikvõimalikel üritustel, sh väga palju koolides. Vikipeedia

 

 

Loetumad