-1.2 C
Kambja
Laupäev, 20.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivNoor dirigent Maarja Helstein sai Eesti kooriühingult tunnustava tiitli

Noor dirigent Maarja Helstein sai Eesti kooriühingult tunnustava tiitli

TEGIJAD: Aasta nooreks dirigendiks valitud Maarja Helstein ja tema segakoor
Noorus esinemas Estonia kontserdisaali laval. Foto: Vahur Lõhmus

Eesti kooriühingu muusikanõukogu valis aasta nooreks dirigendiks Maarja Helsteini, kelle käe all tegutsev Tallinna segakoor Noorus põikas mullu kevadel ka Kambjasse ja esitas klassikalise helikunsti sõpradele väga ilusa lauluvaliku.

Kambjast pärit Maarja Helsteinile anti kooriühingu aastakontserdil tema seniseid muusikalisi saavutusi tunnustav tiitel.

Kooriühingu esimees Raul Talmar: „Kooriühingu aastakontserdil tunnustatakse neid, kes koori- ja orkestrimuusika püramiidi tipus möödunud aastal silma paistsid.“

Eesti kooriühingu aastakontsert „Päikese poole“ ja aastapreemiate üleandmine toimus Tallinnas Estonia kontserdisaalis jaanuarikuu viimase laupäeva pärastlõunal.

2013. aasta koorivaldkonna parimad hõigati välja kolmeteistkümnes kategoorias: aasta koor, puhkpilliorkester, dirigent, orkestridirigent, noor dirigent, dirigent-muusikaõpetaja, aasta toetaja, korraldaja, aasta kooriplaat, koorihelilooja, tegu, koostööpreemia ja üksmeelepreemia.

Nominente oli sel korral kokku 87, tunnustusesaajad selgitas kooriühingu muusikanõukogu.

Kümne nominendi hulgast tunnistati aasta nooreks dirigendiks segakoori Noorus dirigent Maarja Helstein.

Väljapandud preemiad ei ole rahalised, vaid saaja muusikaliseks arendamiseks mõeldud. Aasta dirigendid saavad võimaluse osaleda täienduskoolitusel Euroopas, aasta koorid saavad tellida enda valitud heliloojalt teose.

Kulddiplomiga Poolast

 Poolas Bielsko-Białas toimus 2013. aasta oktoobris rahvusvaheline koorikonkurss “Gaude Cantem”, kus segakoor Noorus (dirigent Maarja Helstein) edukalt osales ning pälvis segakooride kategoorias 91 punktiga kulddiplomi.

Konkursil tuli esitusele Gustav Ernesaksa “Noor kevade”, Martin Sildose “Päikesele”, Ester Mägi “Neenia” ning Knut Nystedti “Peace I leave with you”.

Üheksandat korda toimunud “Gaude Cantem” on nime poolest küll rahvusvaheline koorifestival, kuid osalejaid väljastpoolt Poolat oli vaid kaks. Osalenud kooride tase oli sellegipoolest kõrge. Konkursi Grand Prix võitis Wrocławi segakoor Rondo.

Konkursi žüriisse kuulusid Poola helilooja Jozef Swider (esimees), Elzbieta Wtorowska, Ryszard Handke, Marcin Tomczak, Włodzimierz Siedlik.

Žürii kiitis koori ühtset ja säravat kõla ning soovitas tulevikus julgemalt repertuaariga katsetada.

„2012. aastast, kui muutus suurel määral Nooruse liikmeskond ja vahetusid dirigendid, pole meie koor konkurssidel osalenud. Sel aastal otsustasime end proovile panna ning kuna kevadel on tulemas Eesti kammerkooride festival, siis tahtsime end esmalt testida kuskil kaugemal“, ütles dirigent Maarja Helstein.

“Konkureerivatest kollektiividest me enne midagi ei teadnud ja võistlus oli meie jaoks peamiselt iseendaga. Minu arvates esines Noorus üle ootuste hästi. Teadsin muidugi, et nad on nii kauniteks ettekanneteks võimelised, kuid seni pole kontsertettekanded proovide omi ületanud. Meie kooril on noor ja väga värske koosseis, mis on suure potentsiaaliga, kuid esinemistel on tihti takistuseks närv ja keskendumisvõime.

Seekord oli see esimene kord, kus esinemisnärv ei seganud kontsentratsiooni. Olime põhjalikult ette valmistanud ja ilmselt tundsime ennast piisavalt kindlalt. Nüüd ootame julgemalt ka Eesti konkurssi,” lisas dirigent.

Maarja Helstein on segakoori Noorus abidirigent 2009. aastast ning koori peadirigent alates 2012. aastast.

Ta on olnud Tartu ülikooli akadeemilise naiskoori vilistlaskoori koormeister (2007-2009) ning Uue Maailma segakoori (2009-2010) ja sisekaitseakadeemia koori (2012-2013) dirigent.

2009. aasta kevadel lõpetas ta Heino Elleri nimelise Tartu muusikakooli koorijuhtimise erialal (õp Triin Koch) ning 2013. aastal kooridirigeerimise bakalauruseõppe Eesti teatri- ja muusikaakadeemias (prof Ants Soots).

Hetkel õpib ta Georg Otsa nimelises Tallinna muusikakoolis klassikalise laulu erialal (õp Heli Veskus) ning laulab kammerkooris Collegium Musicale.

Maarja on Kambja valla kodanik.

 

Loetumad