4.9 C
Kambja
Reede, 26.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivKogemustevahetus aitab taastada jõuvarusid

Kogemustevahetus aitab taastada jõuvarusid

TRADITSIOONI ALGUS: Kammeri kooli sotsiaalpedagoog Aire Pajur (esireas keskel) kutsus kolleegid sõsarkoolidest õppepäevale ja kogemustevahetusele.

Kammeri koolis sai tänavuse veebruari esimesel reedel sealse sotsiaalpedagoogi Aire Pajuri eestvedamisel teoks üleriigiline hariduslike erivajadustega laste koolide sotsiaalpedagoogide kokkusaamine, mis teadaolevalt oli esimene taoline ettevõtmine.

Eestis tegutseb küll Eesti sotsiaalpedagoogide ühendus ning Tartus käib juba aastaid regulaarselt koos linna ja maakonna sotsiaalpedagoogide ainesektsioon, mis hõlmab linna ja maakonna kõikide koolide sotsiaalpedagooge, kuid erikoolide sotsiaalpedagoogide töö spetsiifika on pisut teisem kui tavakoolides.

Eestis on hariduslike erivajadustega laste koole 40. Neis töötavate sotsiaalpedagoogide esimesel kokkusaamisel osales inimesi 11 koolist (Tartu Herbert Masingu kool, Vastseliina internaatkool, Tallinna Konstantin Pätsi vabaõhukool, Nurme kool, Vaeküla kool, Porkuni kool, Tartu Maarja kool, Valga Jaanikese kool, Põlva Roosi kool, Salu kool, Kammeri kool).

Mitmetest koolidest anti teada oma huvist, kuid polnud võimalik osaleda töökohustuste tõttu.

Mitmetes koolides ei ole sotsiaalpedagooge koolitöötajate nimekirjas, kuid huvi oli olemas ja neist koolidest osales nii direktoreid, õppealajuhatajaid kui klassiõpetajaid. Mure on ju kõigil üks – kuidas paremini toime tulla erivajaduste laste õpetamise ja kasvatamisega.

Avasõnad olid direktor Peep Puusepalt, kes lühidalt kooli tutvustas ning ettevõtmisele edu soovis.

Sotsiaalpedagoogidele jagasid asjakohast nõu ja teavet Tartu psühhiaatriahaigla vanemõde Rutt Tohvre ja haigla sotsiaaltöötaja Kairi Nool. Räägiti oma töökogemusi, palju esitati küsimusi, millega kõige enam hädas ollakse. Lõpptulemusena saadi omavahel väga hea kontakt, sest tegelikult on ju mõlemad osapooled partnerid, kes töötavad ühise eesmärgi nimel – et aidata erivajadusega last.

Lõunavaheajal käidi õppealajuhataja Mare Nugini juhtimisel vaatamas Kammeri kooli erinevaid õppehooneid ja õpilaskodu.

Kõik osalenud olid väga rahul nii nähtu kui kuulduga ja lisaks ka sellega, et niisugune ettevõtmine üldse teoks sai.

7. veebruaril toimunu ei jää viimaseks omavaheliseks kokkusaamiseks, sest erikoolide sotsiaalpedagoogide tööspetsiifika lausa nõuab kovisiooni-supervisiooni ning omavaheline suhtlemine ja kogemustevahetus aitab taastada raske töö tegijate jõuvarusid.

Uus omavaheline kohtumine leiab aset sügisel 2014 Porkunis, kus võõrustajaks Porkuni kool ja sealne sotsiaalpedagoog Tuuli Lindre.

Aire Pajur,
Kammeri kooli sotsiaalpedagoog

 

Loetumad