-1.2 C
Kambja
Reede, 19.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivKambjasse jõuab nii laulupeotuli kui võidutuli

Kambjasse jõuab nii laulupeotuli kui võidutuli

2009. aastal süütas üldlaulupeotule Eesti koorilauluhälli esindajana Kambja
segakoori laulja Margus Kriiva. Foto: Ants Liigus

Pühapäeva, 15. juuni päikesetõusul süüdatakse Tartus Raadil tänavuse üldlaulu- ja tantsupeo tuli, mis juba pärastlõunal kell 16.10 jõuab oma teekonnal Kambja kiriku esisele platsile.

Peotule enam kui 1000-kilomeetrine teekond kulgeb läbi Tartumaa, Jõgevamaa, Ida- ja Lääne-Virumaa, Järvamaa, Raplamaa ja Harjumaa. Tuld kannavad edasi laulukoorid ja tantsurühmad teatesõiduna jalgratastel.

Teekonnal läbitakse kultuurilooliselt olulisi paiku. Tartumaal tehakse peatus näiteks tantsumemm Helju Mikkeli kodukohas, Kambja kiriku juures, Luunja roosiaias, Kõrveküla kooli ja Äksi kiriku juures.

Kambja on kihelkonnakeskus, kus tegutses pastor, piiblitõlkija ja rahvahariduse edendaja Andreas Virginius. Kambja poiss Ignatsi Jaak, kelle nime kannab kohalik põhikool, oli Forseliuse seminari esimesi õpilasi ning ühtlasi esimese üldlaulupeo korraldaja A. H. Willigeorde vana-vana-vanaisa. Kambja on Eestis mitmehäälse koorilaulu häll, siinsete talupoegade seast võrsusid esimene eesti soost orelimeister Johann Thal ja eesti koorimuusika teerajaja Georg Beck.

Kambjas peatub peotuli pühapäeval, 15. juunil kell 16.10 kiriku esisel platsil. Tuld võtavad lauluga vastu Kambja laulukoor Läte, Kambja põhikooli mudilas- ja lastekoor, Tartumaa segakoorid ja Eesti ühendatud motomeeste koor. Dirigeerimas on ka laulupeo kunstiline juht Hirvo Surva.

Iga soovija saab koju viia sellesama tule, mis süttib lauluväljaku tuletornis 5. juulil 2014.

Enne Kambjat on viimane laulupeotule üleandmiskoht Luke – Unipiha ja Nõo – Kambja teede ristis kell 15.30.

Pärast Kambjat on laulupeotule üleandmiskohad Rebase A & O kaupluse parklas (kell 17.10) ning Haaslava – Vana-Kuuste metsatee teeristis kindral August Korgi sünnikoha lähedal (kell 18.00).

Tule teekonda tutvustatakse etappide kaupa veebilehel www.tuletulemine.ee.

Tulge ja tervitage tuld!

 

Loetumad