11.9 C
Kambja
Neljapäev, 28.03.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivJulius Kuperjanov oli taas tähelepanu keskmes

Julius Kuperjanov oli taas tähelepanu keskmes

TEELEASUMINE: Esimese vahetuse jooksjad startimas. Foto: Toivo Ärtis 

Kuuste koolis on tava, et vilistlasest sõjakangelase Julius Kuperjanovi sünniaastapäevi peetakse meeles sõjalis-sportliku võistlusega, kuid iga viie aasta järel korraldatakse ka pidulikumaid ja ettevõtmisterohkemaid mälestuspäevi.

11. oktoobril möödus Julius Kuperjanovi sünnist 120 aastat. Et see tähtis sündmus sattus kalendris laupäevale – õppetöövabale päevale – algasid legendaarset omakandimeest mälestavad ettevõtmised sel korral juba reedel.

Mälestushetkel Kambja kirikus said kokku Kambja koolipere, Kuuste ja Sillaotsa kooli ning Kuperjanovi jalaväepataljoni esindajad. Mälestustalituse viisid läbi kirikuõpetaja Andrus Mõttus ja organist Aleksandr Arusoo.

Tähistuspäev jätkus õpilaste ja sõdurpoiste täheteatejooksuga, mille start anti tihenevat vihma kartmata sealtsamast kiriku kõrvalt. Igasse jooksuesindusse kuulus seitse liiget, etapid olid umbes kilomeetripikkused Jooksuesinduste viimase etapi jooksjad raporteerisid Kuuste kooli ees Kambja vallavanem Ivar Tedremale.

Julius Kuperjanovi sünniaastapäeva aktusel süütasid küünlad Kuuste kooli kodutütar Renaate Jurs ja noored kotkad Aulis Rudometov ning Henno Sillaste.

Tänavuse aktuse tipphetk oli kindlasti siis, kui rahva ette tuli Julius Kuperjanov (harrastusnäitleja Margus Kriiva kehastuses) ja esitas üleskutse toetada Eesti Kaitse Liitu. Nõnda leidlikult ilmestas oma ajalooainelist ettekannet naiskodukaitsja Eha Jakobson. Tema tegi ka ettepaneku, et edaspidi võiksid austatavateks olla korraga nii Julius Kuperjanov kui temast mõni nädal noorem abikaasa Alice (sündinud 5. novembril 1894).

Aktusel kõnelesid kaitseliitlasena sõna võtnud Taivo Kirm ja Kuperjanovi jalaväepataljoni ülem kolonelleitnant Hando Tõevere. Kaitseväe ühendatud õppeasutuste muuseumi direktor Art Johanson rääkis Julius Kuperjanovi elust ja pärandist.

Kuuste ja Sillaotsa kooli õpilased esitasid meeleolukaid isamaa- ja kodulaule.

Enne ja pärast aktust võisid kõik huvilised ajalooklassis tutvuda Kuperjanovi jalaväepataljoni relvanäitusega. Koolimaja taga Kaitseliidu telgis tegutsesid esmaabi ja raadioside töötoad.

Sööklas pakuti aktuse eel sõdurisuppi ja pärast kringlit kohvi või morsiga.

Kuuste kooli huvialajuht Kaido Mark märkis tunnustavalt, et ettevõtmise õnnestumise nimel tegid koostööd Kambja vallavalitsus, Kambja, Unipiha, Sillaotsa ja Kuuste kool, Kambja koguduse õpetaja Andrus Mõttus, Kaitseliidu Tartu malev ja Kuperjanovi jalaväepataljon.

Julius Kuperjanovi haual peeti mälestushetke 11. oktoobril kell 11.

Toivo Ärtis


Samal teemal:

Loetumad