-0.2 C
Kambja
Reede, 19.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivEttelugemine, e-etteütlus ja „Emakeele helin“

Ettelugemine, e-etteütlus ja „Emakeele helin“

TUBLID JUTUKIRJUTAJAD: Andrea Muru, Emili Leis ja Triin Ehrlich auhindu valimas. Foto: Peeter Ruuge 

Emakeelepäeva tähistati veerandi viimasel päeval, 13. märtsil.

8.15 algas saalis kogu kooliperele „emakeeletund“ – direktor saavutas laste tähelepanu ühe väikese vanast majast jutustava raamatu ettelugemisega, pannes kaks meenet auhinnaks. Kes luges sõnu, kes püüdis teksti mõtet hoomata, kes mõtles eesootavale vaheajale – see oli enesetunde küsimus. Tähelepanu keelele oli juhitud.

Seejärel ootasid laual auhinnaraamatud. Õpetaja Ulvi Unt hõikas välja traditsioonilise joonistusvõistluse – seekord lamba-aastast-menukamate piltide autorid.

Emakeelepäeva tähistamiseks korraldasime jutuvõistluse. Teemadeks olid muusika, kaisuloomad, talismanid ja reportaažid üritustest. Lemmikuteks osutusid kaisuloomad, kõige põnevamalt kirjutasid II kooliastme õpilased.

Peapreemiad said Laura-Lotta Sägi, Martin Sägi ja Fränk Feirik. II koha omanikud olid Joosep Lensment, Heilika Soodla, Mattias Mägi ja Marilin Tammeorg. III auhind anti Emili Leisile, Andrea Murule ja Triin Ehrlichile.

Ergutuseks olid eripreemiat väärt Jaagup Miisna, Marili Meremaa, Eneli Tollimägi, Marie Värnik, Romer Bostan, Sebastian Mumm, Karl-Egert Daskov, Markus Tammeorg, Andra Hõim ja Kirke Kalde. Paremaid töid saab lugeda järgmisest almanahhist.

Järgmine ettevõtmine oli üle-eestiline: kell 10.30 alustas lõpuklass, kõrvaklapid peas ja Vikerraadio kuuldel, e-etteütluse kirjutamist. See oli neile esmakogemus. Oma tulemust sai igaüks soovi järgi ka hiljem näha, aga muljed jäid jagamata, sest päev oli kiire: gümnaasiumid alustasid reedel juba katsetega.

Päeva lõpetas Pille Lille Muusikute Fondi meeleolukas kontsert „Emakeele helin“. Kõlasid autorite nimed: Anna Haava, Miina Härma, Eduard Tubin, Jaak Lutsoja.

Aitäh muusikutele! Aitäh kõikidele, kes Kambja koolis emakeelt õpetavad: Mare Paidrale, Christi Olepile, Peeter Ruugele, Valve Keskpalule, Asta Kasele, Marika Lehistele (asendajana)!

Ilusat emakeelset suhtlemist!

Eesti keele õpetaja Tiina Tiideberg

Emakeelepäeva puhul kingiks saadud Anti Saare raamat andis Tiina Tiidebergile hea võimaluse meenutada, et siis, kui ta noore õpetajana Luunja koolis töötas, saadeti ühe õpilase luuletused võistlusele ja saadi tagasisideks arvamus, et need küll lapse kirjutatud ei ole. Nüüdseks on tollest poisist kasvanud semiootikuharidusega kirjanik Anti Saar, kelle lasteraamat „Kuidas meil asjad käivad“ võitis läinud aastal Kultuurkapitali lastekirjanduse aastaauhinna.

Loetumad