1.9 C
Kambja
Laupäev, 27.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivIkka südamele mõeldes

Ikka südamele mõeldes

HUVITAV KOGEMUS: Kuuste kooli õpilased praktiseerisid südamenädalal südame otsimist. 
 

Teadupärast on aprilli kolmandal nädalal Eestis tähelepanu all südame tervis ja üleüldse tervislike eluviiside propageerimine. Kuuludes tervist edendavate koolide võrgustikku, järgib ka meie kool põhimõtteid, mis toetavad õpilaste füüsilist aktiivsust ja suurendavad teadlikkust erinevate kahjulike ja ebamõistlike harjumuste osas.

Sel aastal otsustas meie kooli kehalise kasvatuse õpetaja Kaupo Kütt sisustada terve nädala erinevate tegevustega, mis paneksid õpilasi rohkem mõtlema südame kui meie tähtsaima organi peale.

Õpetaja Kaupo kaasas ettevõtmisesse ka söökla personali. Ehkki meie koolis pakutav eine on niigi toitev ja tervislik, lubasid kokad igapäevasesse menüüsse lisada väikese südamesõbraliku suutäie.

Esmaspäeval tulid meile külla kaks Tartu ülikoolis arstiteadust tudeerivat noort inimest. Kui südame ehitus ja töötamine üheskoos üle korratud, said kõik ise proovida stetoskoobi abiga kaaslase südamelööke kuulata.

Seejärel harjutati tähtsamaid esmaabivõtteid nagu teadvuseta inimese püsivasse küliliasendisse panemine ja käehaava sidumine. Kuna tegevusi viisid läbi noored inimesed, siis olid õpilasedki julgemad ja avatumad ning küsimusi esitati rohkesti.

Teisipäeval oli õpetaja Kaupo kaasa võtnud kaks välismaalast – üks Kreekast ja teine Gruusiast. Oma maid tutvustades keskendus nendegi jutt tervise teemadele. Kuna mõlemad olid pärit maadest, kus leidub palju mägesid, rõhutasid külalised puhta õhu ja vee ning rohkelt puu- ja köögivilju sisaldavate rahvustoitude tähtsust. Kreeka külalise juttu ilmestas slaidiesitlus, milles oli üksipulgi lahti seletatud mägedes matkamise voorused ja ohud.

Neljapäeval vuras kooli ette pesueht kiirabiauto, mille parameedikust juht viis läbi põneva koolituse, mis kesknedus elustamisele, haavade sidumisele ja muudele esmaabivõtetele.

Hiljem said kõik uudistada kiirabiauto sisu, mille rohke varustus ja keerulised aparaadid pikaks ajaks õpilaste tähelepanu hõivasid. Kui 8. klassi poiss Egert oli oma käega saanud ära proovida, kui hästi on läbi mõeldud kanderaamil kannatanu asetamine kiirabiautosse, võisime külalisega tänumeeles hüvasti jätta.

Õppimine võisteldes on hüva

Otsekui loomuliku jätkuna õpetaja Kaupo korraldatud südamenädalale toimus järgmisel nädalal, aprillikuu viimasel päeval, traditsiooniline volbripäeva võistlusmäng.

Viimasel paaril aastal oleme selle ürituse käigus põhitähelepanu pööranud ohtude märkamisele ja nende ärahoidmisele erinevates valdkondades. Õpetajate ja mõne hakkaja lõpuklassi õpilase hooleks on jäänud kontrollpunktide tegevusteküsimuste väljamõtlemine ja läbiviimine ning võistkonnad panevad kindla rotatsiooni alusel kõikides punktides oma teadmised-oskused proovile. Valdkonnadki olid üsna sarnased eelmisele aastale: esmaabi, tuleohutus, veeohutus, matkatarkused, looduse tundmine, tähelepanu ja mälu ning liiklusohutus. Küsimused ja ülesanded olid siiski uued. Kõikides kontrollpunktides jätkus aega ka kohese tagasiside jaoks, sest esmatähtis oli õppimine, mitte niivõrd võistlemine.

Vahva päeva lõpetasime volbrilõkke ääres vorste grillides ja võistlusmuljeid vahetades.

Kaido Mark,
Kuuste kooli huvialajuht

 

Loetumad