7.9 C
Kambja
Reede, 29.03.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivKagu–Aasia vaimustus Kuuste noortetoas

Kagu–Aasia vaimustus Kuuste noortetoas

Grupp poseerib öises metsas lõkke ääres.

ENESEKEHTESTAMINE: Kaheksa vapra meeskonna liikmed suutsid volbrimatkal edukalt üle elada Kagu-Aasia päritolu müütiliste tegelaste kiusu. Foto: Taavi Taivere 
 

Inspireeriva obsessiooni* lainetel sai Kuuste noortetoas teoks kaks töömahukat ettevõtmist: näidend „Hüvasti Kitty ehk Kirsiõied Kloaagis“ ning volbriöö matkamäng „Aasiapärane jalutuskäik“.

Teen lühiülevaate nii ühest kui ka teisest. Ega keegi täpselt ei tea, millest täpselt see Kagu-Aasia hullus alguse sai.

Koolikiusamise lugu stereotüüpses jaapani koolis

Etendus „Hüvasti Kitty…“ käsitles koolikiusamise lugu stereotüüpses jaapani koolis.

Orvuks jäänud Mitsuko (Eva-Lotta Aasajärv) püüab leina leevendada emalt saadud viimase kingituse, Hello Kitty nuku külge klammerdudes. Selline omaette nukrutsemine ärritab aktiivset ja edukat, aga samas agressiivset Fumikot (Kaisa Meus), kes koos temaga jõlkuva kaaslase Michiga (Ketlyn Kaldma) lasevad Hello Kitty kooli kempsust veega alla.

Meeleheitel Mitsuko läheb Tokyo tänavaalustesse kloaagikäikudesse Kittyt otsima, ehkki juhuslikult möödatõttav torumees (Keili Palusoo või Villu Sondberg) hoiatab teda kloaagis levivate hallutsinogeensete aurude eest.

Fumiko ja Michi järgnevad Mitsukole, sest on aru saanud, et läksid klassiõe kiusamisega liiale.

Aurude mõjul viirastuvad müütilised tegelased, kes aitavad kõigil kolmel tüdrukul saada üle neid piinanud hingevaevadest. Müütiliste ilmutuste seas on mustuselakkuja Akaname (Karola Hiiemäe), koolitüdruku välimusega deemonlikult kuri vaim Hanako San (Ristin Kaseorg), õilis ja vapper samurai Musashi Miyamoto (Keili Palusoo või Villu Sondberg) ja Hello Kitty (Christiana-Maria Tasa).

Etenduse loomise juures oli tänuväärseks abiliseks Ülenurme gümnaasiumi YFU jaapanlannast vahetusõpilane Megumi Igata, kes tuli kuustekatega kaasa ka Rõngu maakondlikule teatripäevale, kus „Hüvasti Kitty´t …“ gümnaasiumiastme arvestuses esitati.

Siinkohal on paslik tervitada ja tänada Kambja vallavalitsust, kelle toel oli Kuuste noortetoal võimalik Rõngu maakondlikul teatripäeval osaleda.

Kiusamisküllane volbriöö matkamäng

Kui etenduse läbivaks sõnumiks oli hoolimine ning kiusamise hukkamõistmine, siis volbripäeva matkamängul oli lugu vastupidine: Kagu-Aasia päritolu müütilised tegelased kiusasid osalisi ikka täie rauaga.

Kaheksa vaprat meeskonda, kes julgesid tänavuse raja ette võtta, said erinevaid väljakutseid vampiir Kinoshilt, veevaim Kappalt, zombi Muppepolt, korea poissmeeste vaimudelt Mongdalitelt, Kuu ja Päikese vaimudelt Daenim´ilt ja Hae´nimilt ning juba etendusestki tuttavalt Musashi Miyamotolt.

Matkamängu võitis meeskond Siilaluapstna (Ants Liivamägi, Paula Tomson, Liis Kaasik). Eelmise aasta tšempionid Ööhundid (perekond Rudometovid) tulid auväärsele teisele kohale.

Volbrimäng korraldati koostöös Kaitseliidu Tornaado, Tamme-Krattide ja Sillaotsa rühmadega.

Ürituse väärtus seisneb kindlasti selles, et idee autorid, arendajad ja tegevuste läbiviijad olid peaaegu täielikult noored.

Kersti Kivirüüt,
Kuuste Kodutütarde rühmavanem

 __

*Obsessioon med, psühh sundkujutelm, kinnismõte (Võõrsõnastik, 2005).

Volbrimatkast saab detailsemalt lugeda ka Tartu Noorte Kotkaste kodulehelt.

Loetumad