3.9 C
Kambja
Neljapäev, 25.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivTore külaskäik Vana-Kuuste mõisakooli ja naisseltsi majja

Tore külaskäik Vana-Kuuste mõisakooli ja naisseltsi majja

PUHKEHETK SELTSIMAJA RÕDUL: Hele-Mall Klaassepp (seisab) tutvustab eakate klubi Tammeke liikmetele Vana-Kuuste naisseltsi tegevust. Foto: Hella Sule 

Pensionäride klubi Tammeke liikmed tutvusid külastusmängus „Unustatud mõisad“ Kuuste mõisakooliga.

2015. aasta suvel osaleb Kuuste kool külastusmängus „Unustatud mõisad“ koos 24 mõisakooliga üle terve Eesti. Mõisate uksed on avatud kõigile huvilistele.

Kuuste koolis on külastuspäevadeks valmistumine olnud väga põhjalik: avatud on näitus koolimajas, kohvik, käsitöö näitusmüük ja töötoad seltsimajas. Toimuvad taimetuurid pargis. Väga huvitavad on stendid, mis tutvustavad mõisaomanikke ja nende tegemisi.

Külastasime Kuuste kooli 12. juulil ja saime toreda elamuse osaliseks. Kõigepealt kuulasime kooli saalis Kambja segakoori Läte kaunist kontserti. Pärast kontserti tutvusime Vana-Kuuste mõisahoonega ja selle ajalooga. Giidiks oli Anne Palumets. Huvitav oli ekskursioon ajaloolises mõisahoones, kus alates 1951. aastast tegutseb kool.

Anne Palumets jutustas palju huvitavat selle kohta, mis oli kunagi olnud, sest mõisahoone algset väljanägemist on ehitustega muudetud ja kõrvalhoonetest on väga vähe järgi. 3,5 ha suurune terassidena kujundatud park rajati 19. sajandil, sellest ajast pärinevad suured pärnad. Parki ilmestab väikese saarega tiik. Segastiilis park on suhteliselt liigirikas (68 liiki). Meil oli plaanis ka väike jalutuskäik pargis, kuid vihmasadu ei lasknud seda teha. Uudistasime parki läbi saali akna.

Edasi suundusime Kuuste seltsimajja, kus meid ootasid naisseltsi liikmed. Vaatasime nende käsitöö näitust ja kasutasime võimalust osta kaunist käsitööd: helmeid, prosse, vaipu jm huvitavat. Imetlust väärivad naised, kes nii palju ilu enda ümber loovad. Nad on ehitanud endale ka väga hubase ning toreda kokkusaamiskoha.

Meile oli ette valmistatud ka üks õpituba. Õppisime tegema tõmbelukkudest prosse. Lihtne nipp, aga tulemus väga tore.

Kohtumise lõpetuseks istusime seltsimaja rõdul kohvilauas, sõime pirukat ja kringlit ning kuulasime Hele-Malle juttu naisseltsi tegemistest. Rõdult avanes kaunis vaade pargile, mis tol päeval oli muidugi vihmamärg, aga kaunis siiski.

Oli väga meeldiv ja tore kohtumine. Suur tänu meid vastu võtnud Kuuste mõisakooli ja naisseltsi rahvale. Paljudele meie hulgast oli see esimene külaskäik Kuuste kooli ja Kuuste seltsimajja.

Osaliste muljeid vahendas

Hella Sule

Loetumad