4.9 C
Kambja
Reede, 26.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivSajad mõisamänguhuvilised on jõudnud Vana-Kuustesse

Sajad mõisamänguhuvilised on jõudnud Vana-Kuustesse

 

TÄISTABAMUS: Naisseltsi liikmed Eha Alliksaar ja Valve Palusoo on organiseerinud Vana-Kuuste mõisahoone juurde välikohviku, milles pakutavad koduhõngulised maitseelamused on pälvinud külastusmängus osalejatelt palju kiitust. 

Unustatud mõisate“ külastusmängus esimest korda osaleva Kuuste mõisakooli giidid Anne Palumets ja Heli Nemvalts on rõõmsad, sest ettevõtmine on paljudele inimestele huvi ja põnevust pakkunud.

Teisiti ei saakski olla, sest Vana-Kuustes uudse ettevõtmise õnnestumise nimel on pingutanud kõik kooli töötajad ja ning neid on toetanud ka sealse kogukonna alati aktiivsed liikmed.

„Siiani on huvi olnud üllatavalt suur – oleme ju esmakordselt külastusmängus,“ kirjeldab Anne Palumets. „Mitmed inimesed on öelnud, et neil on varasematel aastatel kõik läbi käidud, nüüd võtsid kohe kaks uut tulijat ette.“

Anne Palumets lisab, et kõik külastajad on tänanud ja öelnud, et oli väga huvitav. „Ise oleme saanud tohutult positiivse elamuse,“ tunnistab ta rõõmsa ja rahulolevana. „Külalisraamatus on näiteks vilistlased kirjutanud, et ei teadnud pooltki sellest, mis nüüd kuulsid. Kambja pensionäride klubi Tammeke kirjutab: “Oleme liigutatud sellest, mis nägime ja kuulsime.”. Nad olid väga tublid – kuulasid Kambja segakoori toredat kontserti, käisid kogu pika tuuri läbi maja ja lõpuks veel õppisid seltsimajas lukuprossi tegema. Üks proua ütles, et kui juba kodust välja tuldud, siis peab ikka kõik ära vaatama. Vaatamata tervisehädadele ja vihmasajule olid nad rõõmsameelsed ja vaprad.“

Huvipakkuv nii külalistele kui kohalikele

Vana-Kuustega seotut tutvustab giid Kaido Mark. Foto: Anne Palumets 

Ka Heli Nemvalts kinnitab, et mõisapäevad on läinud korraldajate arvates väga hästi, sest huvi Vana-Kuuste mõisa vastu on suur. Hinnangu ilmestamiseks lisab ta statistikat: „Piletiga külastajaid oli neljal päeval kokku 370: 13. juunil 112, 27. juunil 107, 11. juulil 60, 12. juulil 91, kuid lisandusid veel esinejad ja kohalikud kontserdikuulajaid, nii et kokku on neil päevil meilt usutavasti julgelt 500 inimest läbi käinud. Tulijaid on olnud küll igast ilmakaarest ja Eestimaa nurgast, lisaks kodukandi külastajaid USAst ja Norrast.“

Heli Nemvalts üldistab, et külastajate hulgas on olnud nii juhuslikke läbiastujaid, entusiastlikke mõisaid pidi tuuritajaid kui tõsiseid ajaloolasi, kes giidilt tema jutule teaduslikke tõestusi ja arhiiviandmeid nõudnud.

„Mõnel täistunnil oli huviliste summ nii suur, et kahel giidil tuli korraga mõisatuurile asuda,“ lisab Heli Nemvalts. Õnneks on Kuuste kooli õpetajateperest käepärast võtta viis pädevat giidi. Suviste rahvavalgustajatena tegutsevad Heli Nemvalts, Anne Palumets, Grete Kärmas, Kaido Mark, Katre Sarap.

Giidid meenutavad, et 13. juunil, kui oli Kuuste kooli ja lasteaia laste kontsert, tõi see lisaks mõisamänguhuvilistele kohale ka palju lapsevanemaid ja külarahvast, kes samuti huviga mõisa ajalooga tutvusid. Sellest korrast jäid külalisteraamatusse mitmed siiras elevuses kirjutatud sissekanded:

Oli väga tore ja huvitav ekskursioon. Oleme Kuuste küla elanikud, kuid sellest majast oli väga põnev kuulata, sest paljugi oli uut.”

“Väga tore päev ja huvitav, et nii tuttavast kohast võib ikka midagi uut teada saada.”

Heli Nemvalts toob esile, et külastusmängu läbiviijad on rohkesti tänusõnu pälvinud nii huvitavate giidituuride, ladusa korralduse kui naisseltsi prouade küpsetatud maitsvate kookide eest. Seda tähelepanekut kinnitab ka Anne Palumets: „Külastajatele meeldib väga ka meie kohvik seltsimaja juures – koogid on väga head ja naised lahked. Häid sõnu on öeldud ka registreerimislaua inimeste kohta – kõik võetakse väga lahkelt vastu ja juhatatakse edasi.“

Anne Palumetsa sõnutsi on kõik Kuuste kooli töötajad mõnel päeval kaasa löönud, terve hulk ka iga kord. „Ja ma väga loodan, et keegi pole pettunud,“ lisab ta. „Vähemalt keegi pole seda öelnud. Inimestelt saab ju nii palju positiivset tagasisidet. Minu arvates on see ettevõtmine end juba ära tasunud.“

Toivo Ärtis

Loetumad