-0.2 C
Kambja
Reede, 19.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivKullaga tuuliku mölder avab uudistamiseks veski uksed

Kullaga tuuliku mölder avab uudistamiseks veski uksed

Tuulik Kullaga külas. Foto: MTÜ Kullaga Tuulik 

Mittetulundusühing Kullaga Tuulik on juba kolm aastat taastanud vana tuulikut Kullagal. Nüüd on veski valmis. Avatud Veskite päeval, laupäeval, 12. septembril teeb Kullaga mölder Jaan kella kümnest kaheni tuuliku uksed külastajatele lahti.

Kullaga külla püstitas Hollandi tüüpi tuuliku Hans Rätsep 1888. aastal. Veski jõudis vilja jahvatada 60 aastat, kuni maailmasõja järgne ilmakorra muutus tiivad seisma jättis. Viimased kotid jahu jahvatatigi ilmselt 1940ndatel. Tiivad olid küljes 1950ndateni, kuppelkatus püsis peal 1970ndateni, peale seda oli seal kümmekond aastat kurepesa. Kõigil neljal korrusel sai mööda treppe ronida 1980ndatel. Veski uksed hoiti ka sel ajal veel lukus, selle eest hoolitsesid kõrvalasuvas Sotniku talus elavad Hans Rätsepa järeltulijad.

2012 märtsis algatas Raik-Hiio Mikelsaar idee tuulik taastada ning Hans Rätsepa järeltulijad lõid sel eesmärgil MTÜ Kullaga Tuulik. Ühingu eesmärgid on veski taastamine, säilitamine, täiustamine ja eksponeerimine, selle ümbruse korrastamine ja edasine kaunistamine, hooldamine ja säilitamine, aga ka tuuleenergia kasutamise tutvustamine kooliõpilastele ja tehnikahuvilistele ning Kullaga külaelu edendamine.

Loetumad