-2.2 C
Kambja
Reede, 19.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivPeorõõm toob kokku Tartumaa rahvatantsijad

Peorõõm toob kokku Tartumaa rahvatantsijad

Plakat HINGEPUU: Kahe tantsija kontuuri kujutatakse puutüvena. Puulehtedeks on erivärvilised sõrmejäljed.

Seekordse peo pealkirjaks on “Hingepuu” ja selle idee räägib inimeseks olemise rõõmudest ja muredest, unistustest ning täiuslikkuse poole püüdlemisest.

Tartumaa rahvatantsujuhtide liit teeb teist korda koostööd Eesti Rahva Muuseumiga ja tekitab pühapäeval, 29. mail Tartusse Raadi mõisa parki täiesti teistsuguse ja väga erilise tantsuväljaku.

Tantsuplatsile tuleb 100 tantsurühma ja 1700 tantsijat.

Seekordse tantsupeo pealkirjaks on „Hingepuu“ ja selle idee räägib inimeseks olemise rõõmudest ja muredest, unistustest ning täiuslikkuse poole püüdlemisest. Seepärast taotlevad tegijad oma lavastuses looduslähedust ja soovivad pealtvaatajale luua täiusliku elamuse nii muusikas, tantsus kui visuaalias.

Kunstilise juhi Karel Vähi sõnutsi püüab ta peoga panna inimesi ümbritsevale rohkem tähelepanu pöörama. “Igapäevaelus kipume unustama, mis väärtus on loodusel – kui palju on sellega seotud elusid, uskumusi, kultuuri – paljud tantsuloojadki on oma loomingus lähtunud looduse mitmekesisusest. Iga astutud samm ja tehtud tegu kajastub ju looduses. Tahaksin, et läbi meie õige käitumise ja oma kultuuri hoidmise ükskord ka minu lapselapsed saaksid osa meie esivanemate pärandist.”

Tartumaa rahvatantsijate pingutust saab näha 29. mail kell 15 ja 18. Kahele etendusele mahub kokku 3400 inimest.

Rohkem infot: www.tartumaatantsupidu.ee

 

Rahvakultuuri keskuse Tartumaa spetsialist,

Tartu maavalitsuse kultuuri peaspetsialist

Astrid Hallik:

Tartumaal on väga palju rahvatantsuhuvilist rahvast. 2012. aasta alguses kogunes grupp rahvatantsijaid, et luua Tartumaa rahvatantsujuhtide liit (TRL). Selle liidu liikmed olid kurvad, et teistes maakondades toimuvad tantsupeod peaaegu igal aastal, aga meil oli selline ühine suur kokkusaamine 2000. aastal.

Mõeldud-tehtud: sündis Tartumaa rahvatantsujuhte ühendav liit, kus kõik liikmed on vabatahtlikult nõus panustama, et luua maakonna rühmadele ühiseid esinemisvõimalusi.

Praeguseks on TRL korraldanud Tartumaal juba kaks pidu – 2013. ja 2015. aastal. Mõlemal peol on olnud rohkem kui 1500 osalejat. Meie peod ei ole loomisprotsessis erinenud mingil moel üleriigilistest pidudest, vaid on olnud Tallinnas toimuvate pidude pisikesed koopiad. Erilisust oleme saavutanud toimumispaiga valikuga. Nii on tantsitud suvel Raadi järve ääres ja talvel A.Le Coq spordihoones. Meie pidudel on ideede autorid, kunstilised juhid ja liigijuhid. Loomingulise töö eest vastutab kokku 24 inimest, kes tegutsevad vabal tahtel ja, põhitöö kõrvalt.

Meie tänavuse peo kunstiline juht Karel Vähi on väga noor tantsujuht. Seepärast on ta enda kõrvale meeskonda võtnud ka kahe eelmise peo eest vastutanud Uve Saare, keda nüüd kutsutakse eelseisva peo südametunnistuseks. Kogenum kolleeg toetab, aitab ning ka õpetab, kui seda on vaja. Sama põhimõtet on rakendatud ka liigijuhtide puhul. Praeguseks on kõik 100 rahvatantsurühma oma etteasted kunstilisele toimkonnale ette tantsinud ja võib kindlat väita, et selleaastane pidu kujuneb eelmistest osavõtjaterohkemaks. Tantsuplatsile tuleb 1700 tantsijat.

Juba teist korda teeme me koostööd Eesti rahva muuseumiga, et tekitada Tartusse Raadi mõisa parki täiesti teistsugune ja väga eriline tantsuväljak. Seekordse peo pealkirjaks on “Hingepuu” ja selle idee räägib inimeseks olemise rõõmudest ja muredest, unistustest ning täiuslikkuse poole püüdlemisest. Seepärast taotlevad tegijad oma lavastuses looduslähedust ja soovivad pealtvaatajale luua täiusliku elamuse nii muusikas, tantsus kui visuaalias.

Loetumad