10.9 C
Kambja
Reede, 26.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivKuuste kooli noored lugejad osalesid Tartumaa lasteraamatupäeval juba viieteistkümnendat korda

Kuuste kooli noored lugejad osalesid Tartumaa lasteraamatupäeval juba viieteistkümnendat korda

Lapsed raamatukogus laua ümber raamatuid lugemas, rõõmsalt naeratamas ja käega viipamas.

HARULDASED LAPSED: Kui kaasajal kiputakse suhtuma raamatutesse ja lugemisse kui tüütusse kohustusse ja piinamise erivormi, siis Kuuste koolist Tartumaa lasteraamatupäevale kutsutud seltskonnnal on.

Nali naljaks!

Kuuste lapsed käisid taas vahval lasteraamatupäeval.

2. aprillil, armastatud taani muinasjutukirjaniku Hans Christian Anderseni sünnipäeval tähistatakse rahvusvahelist lasteraamatupäeva. Tartumaa raamatukogudel on tore traditsioon korraldada sel ajal maakonna õpilastele eesti lastekirjandusele pühendatud raamatupäev. Sedapuhku juba 15. raamatupidu toimus Kõrvekülas, korraldajaks Tartu valla raamatukogud ja teemaks 1. aprillile kohaselt „Nali naljaks“. Nagu alati, toimusid ka sel aastal loomingulised eelvõistlused, mille parimad saidki peokutse.

Kuuste kooli lapsed on 15 aasta jooksul edukalt osalenud kõigil neil võistlustel ja pidudel ning erandiks polnud seegi kord. Võistlustöid, mille paremiku edasi saatsime, laekus igas kategoorias: kunstivõistlusel „Oh kooliaeg, oh kooliaeg“ tuli joonistada karikatuur või koomiks, jutuvõistlusel panna kirja oma elu kõige naljakam lugu, luulevõistluse teemaks oli „Nalja peab ka saama“. Eesti lasteraamatutest lõbusate katkendite leidmises ja ettelugemises korraldasime emakeelepäeval lausa klassidevahelise eelvõistluse, mille võitjad Kõrvekülla võistlustulle saatsime.

Pingutus kandis vilja: meie koolist kutsuti raamatupeole 11 loominguliste konkursside edukat kirjutajat, joonistajat ja esinejat. Olgu nad siinkohal kõik nimetatud.

 

Ettelugemisvõistlus:

Anni Ambos (1. kl) – 1. koht nooremas vanuserühmas

Arhe Kala (6. kl) – 2. koht vanemas vanuserühmas

 

Jutuvõistlus:

Kaisa Meus (7. kl) – 1. koht keskmises vanuserühmas

Hanna-Loore Kruuse (4. kl) – äramärgitud töö

Reti Natalie Nael (5. kl) – äramärgitud töö

Triinu Alliksaar (5. kl) – äramärgitud töö

Arhe Kala (6. kl) – äramärgitud töö

 

Kunstivõistlus:

Tiia Tomson (5. kl) – 3. koht nooremas vanuserühmas

Kaisa Meus, (7. kl) – 3. koht vanemas vanuserühmas

Jarleen Hermann (2. kl) – äramärgitud töö

Anni Voore (2. klass) – äramärgitud töö

Ramon Tamme (3. kl) – äramärgitud töö

Kristjan Konts (5. kl) – äramärgitud töö

Noori autoreid juhendasid õpetajad Sirle Rohumets, Katre Sarap, Kaido Mark ja Heli Nemvalts.

Kirju kavaga raamatupidu

Pidu oli tore. Juba fuajees võttis meid vastu koolipoiss Juku, anekdoodiraamat kaenlas. Tema luges hiljem ette ka kogu maailma lastele raamatupäevaks läkitatud brasiilia lastekirjaniku Luciana Sandroni sõnumiloo „Elas kord“.

Lasteraamatupäeva tervitussõnad laususid Tartu vallavanem Aivar Soop ning Tartu maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna juhataja Annely Võsaste.

Järgnes meeleolukas ja sisukas kohtumine armastatud kirjaniku Ilmar Tomuskiga, kes on tänavu pärjatud juba kahe lastekirjanduse auhinnaga: Tallinna keskraamatukogu “Järje hoidja” auhind 2015. aasta loomingu eest ja Eesti lastekirjanduse keskuse Nukitsa konkursi võitja kirjanike hulgas 2016. aastal.

Kirjanik selgitas lastele raamatu valmimisprotsessi autori mõttevälgatusest kuni trükisooja teoseni, tutvustas oma toredaid raamatuid ning nende saamislugusid, luges ette paar lustakat juttu oma loomingu algusajast ning vastas noorte lugejate asjatundlikele küsimustele.

Pärast maiustamispausi järgnes lõbusate lugude ettelugemisvõistlus, võidutööde tutvustamine ja autasustamine, kus iga edukat esinejat väärikalt meeles peeti.

Täname toreda lasteraamatupäeva korraldajaid ja loodame tänuväärse traditsiooni jätkumist.

 

Kuuste kooli ja raamatukogu nimel
Heli Nemvalts

Loetumad