-1.2 C
Kambja
Laupäev, 20.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivÕpetaja Katre Pind on kullaläikeline sõudmisveteran

Õpetaja Katre Pind on kullaläikeline sõudmisveteran

KULDNE VÕISTKOND: Roolimees Tea Miilberg, Indrek Salk, Urmas Hein, Tanel Kliiman, Lauri Pind, Piret Silm, Marju Hein, Sirje Rand ja Katre Pind saavutasid veteransõudjate tänavusel tiitlivõistlusel 

Kambja kooli kehalise kasvatuse õpetaja Katre Pind kuulub nende väärikate veteransõudjate hulka, kes tõid hiljuti peetud maailmameistrivõistlustelt Eestisse seitse kuldmedalit, kolm hõbedat ja neli pronksi, kusjuures Katre kaela ehtisid kaks kuldset medalit ja ta oli saanud ka hõbedase autasu.

Eesti Sõudeliidu veebilehelt saab teada, et Rio olümpiamängudel alanud eesti sõudjate edu jätkus ka selle ala veteransportlaste tänavustel tiitlivõistlustel World Rowing Masters Regatta, mis peeti Kopenhaagenis Taanis. Looduskaitsealal paikneval Bagsvaerdi järvel 8. kuni 11. septembrini toimunud suurvõistlusel osales tavapäraselt ka nii Tartu kui Pärnu sõudjaid, kellele seekordne jõuproov rahvusvahelises konkurentsis kujunes väga edukaks. Katre Pind saavutas kuldmedalid nii kaheksase segapaadi kui neljase naistepaadi võistlusklassis.

Sportimine kui elulaad

Katre ja tema abikaasa Lauri pühendusid sõudmisele kui lemmikspordialale juba oma nooruses. Nüüd, kui elukulg on viinud neid harrastussportlastena juba veteranistaatusesse, annavad just võistlused nii võimaluse kui kohustuse mitte unustada järjepidevat treenimist.

Kui Eesti Olümpiakomitee korraldas mullu novembris tänuõhtu Eestile 2015. aasta teises pooles edu toonud sportlastele, siis oli austava kutse saajate seas üheksa veteransõudjat, kelle hulka kuulusid ka Katre ja Lauri Pind. Nende mullused kõige edukamad stardid toimusid Belgias peetud tiitlivõistlusel.

Katre Pind kirjutas kolme aasta eest Kambja kooli almanahhis, et ta on sündinud läbi ja lõhki sportlikus perekonnas.

„Minu ema ja isa tegelesid oma nooruses sõudmisega ning olid omal ajal paljukordsed Eesti ja ka NSV Liidu meistrid,“ meenutas Katre Pind. „Ja ma nakatusin nende spordipisikust ning niipalju, kui ma ennast mäletan, on sportimise soov alati mind elus saatnud.“

Toivo Ärtis

 

Sport on tervis ja hea tuju

Tartu sõudeklubis on rühm vanu ehk omaaegseid sõudjaid, kes arendavad klubilist tegevust ja on regulaarsed treenijad. Käime kindlatel päevadel koos ning teeme ühiselt nii treeninguid kui korraldame vabal ajal ka sportlikke üritusi. Igaaastaseks suureks eesmärgiks on osalemine veteranide maailmameistrivõistlustel. Oleme saanud sealt nii võite kui kaotusi. Kaotused on sundinud meid kahtlema oma treeningplaanide õigsuses ja on aidanud neid korrigeerida, võidud aga on andnud tohutult adrenaliini ning paisutanud emotsioone.

Igal mündil on kaks külge ja nõnda on ka veteranide maailmameistrivõistlustega. Tõsiasi, et need võistlused toimuvad alati erinevates ja huvitavates kohtades, annab võimaluse näha ka maailma – uusi kohti, inimesi, elukombeid ning erinevaid kultuure. Teiste riikide sõudjatega suhtlemine on mõnikord väga oluline ning neilt võib õppida palju uut. Üheks põnevamaks võistlusreisiks pean osalemist Ameerikas Bostoni regatil – ühel maailma suuremal sõudevõistlusel. Ma ei sõitnud seal küll ise sõudjana, kuid meie Tartu mehed vajasid oma neljapaati roolimeest ja minu jaoks oli see väga huvitav kogemus. Saavutasime hinnatava viienda koha.

Spordil on suur osa minu elus ka seetõttu, et sellega on seotud minu elukutsevalik ja igapäevane töö. Ma olen väga õnnelik, et töö ja hobi on õnnestunud sedaviisi ühendada ning usun, et tänu sellel olen ka edukam oma töös ning tekib vähem tööstressi ja väsimust.

Sõudmine – füüsiliselt raske spordiala

Kõrvaltvaatajaile võib tunduda, et sõudmine on väga lihtne spordiala. Näeme, kuidas sõudja end rütmiliselt liigutab ning kergelt ja graatsiliselt läbi vee aere tõmbab. Paat justkui lendab iseenesest vee pindmisel kihil ning viib sportlast edasi. Iseäranis kena on jälgida suurte kaheksapaatide sõudmist: kaheksa atleeti teevad kõiki liigutusi nii kergesti ja täpipealt eessõudja järgi. Tegelikult on aga kõik risti vastupidi: sõudmine on väga tehniline spordiala. Meeskonnatööd paadis lihvitakse aastaid ning sõudjad valitakse paatkonda vaid sarnaste füüsiliste ja antropoloogiliste näitajate järgi, sest muidu ei teki ühtest koostööd ja paat ei hakka kiiresti liikuma.

 

Lõike artiklist „Naudin sporti ja sportimist läbi oma elu“,

mille Katre Pind kirjutas Kambja kooli almanahhile

Tootsi Taskud 2013. aastal.

Loetumad