Terviseamet: Hiinast ja Põhja-Itaaliast jt nakkuskolletest saabunutel tuleks võimalusel 2 nädalat kodus püsida

TÄIENDATUD 28.02

1928

Tulenevalt enam kui kuuesaja Põhja-Itaalia  elaniku haigestumisest koroonaviirusesse COVID-19, soovitab terviseamet Hiinat ja Põhja-Itaalia Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna ja Piedmonte regiooni ning Jaapanit, Singapuri, Lõuna-Koread, Iraani külastanud inimestel oma tervist 14 päeva jooksul jälgida.

Lisaks soovitab terviseamet tulenevalt viiruse 14-päevasest peiteajast riskipiirkondades viibinud inimestel võimalusel kaks nädalat kodus töötada ning õppida. „Loodame siinkohal tööandjate mõistvale suhtumisele, sest teistega kontakti vältimine peiteaja lõpuni on hetkel parim viis teiste nakatamist vältida,“ ütles terviseameti nakkushaiguste seire ja epideemiatõrje osakonna juhataja Mari-Anne Härma, kelle sõnade kohaselt ei saa inimest peiteajal COVID-19 suhtes testida, sest labori tulemused on tõenäoliselt negatiivsed. „Alles haigussümptomite ehk palaviku, köha, hingamisraskuste ilmnemisel saab arst reisianamneesist ja sümptomaatikast lähtudes otsustada, kas laboratoorne testimine on vajalik.“

Kuigi haigussümptomite avaldumiseni on viiruse edasikandumise risk madal, tuleks riskipiirkonnast naasnul oma koduseid toiduvarusid võimalusel täiendada sõprade, perekonnaliikmete või toidukulleri abil.

Tähelepanu lapsevanemad!

Lapsevanemad, kes ise või koos lastega või kelle lapsed käisid puhkamas riskipiirkondades, võimalusel viibida koos oma lastega 14 päeva kodus ja jälgida enda ja laste tervislikku seisundit. Ka haridusministeerium soovitab seda terviseameti korraldust täita.

Sümptomite esinemisel konsulteeri arstiga

Palaviku, köha või hingamisraskuste tekkimisel tuleks esmalt telefoni teel kontakteeruda oma perearstiga, perearsti töövälisel ajal küsida nõu perearsti infoliinilt 1220, terviseseisundi halvenedes tuleks helistada hädaabinumbril 112. Sealjuures tuleb tervishoiutöötajat kindlasti teavitada oma hiljutisest saabumisest Hiinast või Põhja-Itaaliast (peamiselt Lombardy, Veneto, Emilia-Romagna ja Piedmont regioonist). Mitte minna perearsti vastuvõtule või EMO järjekorda, kui selleks ei ole arst korraldust andnud.

Aevastades või köhides tuleb suu ja nina katta ühekordse salvrätiga. Kasutatud salvrätt tuleb koheselt prügikasti visata. Salvräti puudumisel tuleb aevastuse või köha katmiseks palja käe asemel kasutada oma varrukat (küünarvart). Samuti võib teiste nakatamise vältimiseks kanda hingamisteid katvat maski.

Riskipiirkonda reisimine pole soovitatav, reisides tuleb rangelt hügieeninõudeid jälgida

Reisides tuleb järgida kätehügieeni nõudeid ning vältida lähikontakti inimestega, kellel on hingamisteede haiguste sümptomid (aevastavad, köhivad).

Reisides Hiina tuleks vältida kontakti loomadega (nii metsikute kui kodu- ja taluloomadega) ja nende väljaheidetega ning turge, mis kauplevad elus või surnud loomadega.

Reisil viibides tasub vältida toore või väheküpsetatud liha, kuumtöötlemata piima ja toodete tarbimist. Samuti ei tohiks tarbida pesemata puu- ja köögivilju.

Peiteaja tõttu ei anna riiki sisenejate tervisekontroll tulemusi

Haiguste ennetamise ja tõrje Euroopa keskus (ECDC) hindab sissetulevate reisijate tervisekontrolli tõhusust COVID-19 haigete avastamiseks ja tuvastamiseks madalaks. ECDC hinnangul jääb isegi väga tõhusa tervisekontrolli korraldamisel ligikaudu 75 protsenti reisijatest sihtkohariiki saabudes avastamata, kuivõrd neil ei ole reisimise ajal haigussümptomeid avaldunud.

ECDC riskihinnangul on haigestumise tõenäosus Euroopa Liidu ja Ühendkuningriigi elanikkonna seas madal, riskipiirkonda (Hiina Rahvavabariik) reisijatele ja riskipiirkonnas elavatel inimestel on haigestumise tõenäosus kõrge.

COVID-19ga seotud sarnaste kogukonnapõhiste kohapealsete levikute  riski, mida on täheldatud Põhja-Itaalias ja teistes Euroopa Liidu ja Euroopa majanduspiirkonna riikides ning Ühendkuningriigis, peetakse hetkel keskmiseks või kõrgeks.

Maailma tervishoiuorganisatsiooni (WHO) ei soovita piiranguid reisimisele või kaubandusele.

Meetmed koolides ja koolieelsetes lasteasutustes

Olukord ei nõua erakorralisi meetmeid koolides ja koolieelsetes lasteasutustes, kuid arvestades grippi haigestumise hooajalist tõusu, palub terviseamet pöörata olulist tähelepanu piisknakkuste ennetusmeetmetele:

  • Kvaliteetse siseõhu tagab tõhus ja töötav ventilatsioon. Ventilatsioon peab olema töökorras ja regulaarselt nõuetekohaselt hooldatud.
  • Ruume tuleb tuulutada regulaarselt, soovitav iga tunni lõppemisel vähemalt 10 minuti jooksul;
  • Korraldada igapäevaselt märgkoristus, koristamisel pesta pingid, lauad, ukselingid, söögilauad jmt nõuetekohaste pesemis- ja desinfitseerimisvahenditega;
  • Mööblit, riiuleid, radiaatoreid puhastada kaks korda nädalas;
  • Igapäevaselt puhastada ja desinfitseerida tualettruumi sisustus ja pinnad;
  • Tualettruumid varustada piisavas koguses kätepesuvahendiga ning paigaldada jalaga avatavad jäätmekonteinerid. Käsi tuleb kuivatada paberrätikuga või automaatkuivati abil.

COVID-19 iseloomustuse ja korduma kippuvad küsimused koos vastustega leiab terviseameti kodulehelt.

Lisaküsimuste korral palun pöörduda terviseameti regionaalosakondade kontakttelefonidele:

  • Lõuna regionaalosakond tel 5823 8267
  • Põhja regionaalosakond tel 794 3700
  • Lääne regionaalosakond tel 5301 0107
  • Ida regionaalosakond tel 5340 3231

 

COVID-19 andmed 28.02.2020

Eestis diagnoositi 27.02.2020 esimene COVID-19 haigusjuhtum. Haigestunu viibib Lääne-Tallinna keskhaigla nakkuskliinikus. Viiruse edasist levikut tõkestatakse vastavalt terviseameti juhistele. Eestisse sissetoomise risk on kõrge kuid kohapeale leviku risk on madal, tingimusel, et rakendatakse asjakohaseid haiguse ohjamismeetmeid. Terviseameti soovitused inimestele jäävad samaks.

Lähtuvalt Euroopa haiguste ennetamise ja tõrje  keskuse (ECDC) riskihinnangust, laiendas terviseamet 26.02 juhudefinitsiooni, laiendades riskipiirkondi.  Alates 26.02 on koroonaviiruse riskipiirkondadeks Hiina Rahvavabariik ja Põhja-Itaalia (Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna ja Piedmont regioonid), Iraan, Jaapan, Singapur, Lõuna-Korea.

Vastavalt riikides kehtestatud juhudefinitsioonidele on kokku registreeritud 83 396  COVID-19 haigusjuhtu (võrreldes 27.02 on lisandunud 1 264 uut haigusjuhtu).

Neist:
Aafrika: Egiptus (1), Nigeeria (1), Alžeeria (1).

Aasia: Hiina (78 855), Hong Kong (93), Macao (10), Lõuna-Korea (2 022), Jaapan (210), Iraan (245), Singapur (96), Tai (40), Bahrein (33), Taiwan (34), Kuveit (43), Malaisia (23), Vietnam (16), Araabia Ühendemiraadid (19), Iraak (6), Omaan (6), India (3), Filipiinid (3), Iisrael (3), Afganistan (1), Kambodža (1), Nepal (1), Sri Lanka (1), Liibanon (3), Pakistan (2).

Ameerika: Ameerika Ühendriigid (60), Kanada (14), Brasiilia (1).

Euroopa: Itaalia (650), Saksamaa (47), Prantsusmaa (38), Ühendkuningriik (16), Hispaania (25), Venemaa (2), Austria (5), Belgia (1), Soome (2), Rootsi (7), Horvaatia (3), Šveits (8), Taani (1), Rumeenia (1), Norra (4), Põhja-Makedoonia (1), Gruusia (1), Kreeka (3), Valgevene (1), Eesti (1), Gruusia (1), Leedu (1), Holland (1), San- Marino (1).

Okeaania: Austraalia (23), Uus Meremaa (1).

Muu: rahvusvahelistes vetes, laevas (Jaapan) (705).

Kokku on registreeritud  2 858 surmajuhtu, neist Hiinas (2 789), Hong Kongis (2), Iraanis (26), Lõuna-Koreas (13), Itaalias (17), rahvusvahelisel kruiisilaeval (Jaapanis) (4), Taiwanis (1), Filipiinidel (1), Jaapanis (3) ja Prantsusmaal (2).

Itaalias on kokku registreeritud 650 haigusjuhtu: 17 juhul lõppes haigestumine surmaga.

Esmakordselt registreeritud uued haigusjuhud: Eesti, Valgevene, Leedu, Holland, Uus Meremaa ja San Marino.

Kino maale
EelmineAasta lõpuks valmib Tõrvandis uus lasteaiahoone
JärgmineKüsitlus seoses Külitse ühisveevarustuse ja -kanalisatsiooni kavandamisega