Uuenduslike noorsootöö mudelite väljatöötamine ja rakendamine

2693
Kolme valla noored ja MTÜ Õnnemaa noorsootöötajad Jaanika Oolo, Kersti Leis ja Kelli Rääbis ning Roiu noortekeskusest Merili Tomikas ja Vastse-Kuuste noortekeskusest Alina Vals.

Kolme valla noored koostasid uuenduslikku noorsootöö mudelit minuidee.ee, mis asub veebikeskkonnas ja parandab noorsootöö kättesaadavust. Lihtne ja noortelt-noortele tehtud tööriist aitab käivitada noorte innovatsiooni uute ideede tekkeks ning annab selged juhised mõtete elluviimisel. Minuidee.ee on konkreetne ning kogu info on ühest kohast kättesaadav samm-sammult selgitustega, tänu millele kaasatakse uusi ja passiivseid noori ning panustatakse oma kogukonna arengusse. Mudeli rakendamine toetab omaalgatuste elluviimist. Interaktiivne tööriist parendab ka noorteinfo pakkumist. Interaktiivne–näitelood–juhised–kõigile kättesaadav. Minu Idee – julgus, idee, rahastus ja elluviimine. Ühisprojekt algas 2019.a jaanuaris, mil MTÜ Õnnemaa esitas hanke ENTK-le (Eesti noorsootöö keskus). Projekti koostöö osapooled on Kastre, Kambja ja Põlva vald ning MTÜ Õnnemaa.

Koostööprojektis osalevad Kambja, Kastre ja Põlva valla järgmised noortekeskused ja kool: Vastse-Kuuste ja Roiu noortekeskus, Kambja, Ülenurme ning Tõrvandi pere- ja noortekeskus ning Kuuste Kool. Koostööpiirkonna nimeks on KTG Ülenurme, selles osalevad kolme valla 22 noort. Kambja valda esindavad 12 noort. Koolitajaks on Harald Lepisk OÜst Victory Trainings.

Uus näide noorsootöös, mis on eelkõige mõeldud noortele ja kus saadakse inspiratsiooni oma tegevuste teostamiseks. Nüüdseks oleme jõudnud minuidee.ee mudeli valmimiseni.

Osalesime 13.veebruaril Tartus haridusmessil Intellektika 2020, et tutvustada uut veebilehte minuidee.ee. Kambja valla tublid noored selle projektis on Kasper Suur, Oskar Raudnagel, Melani Alliksaar ja Rasmus Raie Ülenurme piirkonnast, Kristjan Konts ja Aulis Rudometov Kuuste piirkonnast. Janella Jugaste Tartust esindab Tõrvandi piirkonda; Hannah Vlaskina, Kristina Mark, Eimy Siimpere, Sandra Kerna ja Kalli Vaher on Kambja piirkonnast.

Intellektikal osalemine oli projektis osalevatele noortele ülioluline, ühe aasta jooksul on nad osalenud paljudel mitmepäevastel koolitustel, ise läbi viinud erineva sisuga sündmusi, läbitud on esitluskoolitus ning leitud ühisosa kolme valla noorte tegevuses.

Järgmisena on plaanis esitlused koolides, erinevatel noortesündmustel ning 23. aprillil korraldame projektis osalevatele noortele Sprindipäeva, mis toimub Võnnus.

KERSTI LEIS,
projekti koordinaator,
MTÜ Õnnemaa juhataja

Kino maale
EelmineTööpakkumine noorsootöötajale
JärgmineRistipuud Männi tänaval