Vabariigi sünnipäev Soinaste lasteaias

1951
Lõokesed tantsivad Kahe tantsu süiti. Foto: Tiina Heliste

20. veebruaril kogunesid kõik väikesed ja suured Laululinnud lasteaia saali, et üheskoos tähistada Eesti Vabariigi 102. sünnipäeva. Ettevalmistused kodumaa sünnipäevaks algasid juba mitu nädalat varem. Õpetajad jagasid lastele teadmisi Eesti Vabariigist ja riigi sümboolikast. Piduehteisse sätiti lasteaia saal, koridor ja rühmaruumid. Muusikaõpetaja Triinu abiga õppisid lapsed selgeks laulud ja tantsud.

Lõpuks jõudiski kätte pidupäev. Tähtsa päeva puhul olid lapsed rahvuslikes pidurõivais. Kandlehelide saatel kõlas laul „Pidu hakkab“, pidulikult toodi saali Eesti lipp ja lauldi koos Eesti hümni. Selle aasta peo märksõnad olid pidulikkus, mängulisus, infotehnoloogia ja rahvapärimus. Lähtusime peo kava koostamisel oma lasteaia väärtustest ning õppeaasta teemast. Rahvakultuur on üks Laululinnu lasteaia põhiväärtusi. Kanname edasi pärimuskultuuri, et vanade eestlaste laulud, tantsud ja kombed säiliks ja kanduks edasi ka meie lastele. Lõokeste rühma laste esituses kõlasid rahvuslikud laulud ja tantsud, loeti O. Saare luuletust „Mis värvi on kodu“, kuulati rahvajuttu ning pandi proovile kõigi teadmised viktoriinis. Lapsed said ära arvata, kes on Eesti president, milline on rahvuslill ja rahvuslind.

Käesolev aasta on Kultuuriministeeriumi poolt pühendatud digikultuurile. Laste abiga õppisid Bee-Bot mesilased selgeks vahva tantsu ja pühendasid selle Eesti Vabariigile.

Sünnipäevale eelnevatel nädalatel kogusime ja salvestasime laste arvamusi, miks on Eestis hea elada, milline võiks Eesti välja näha 100 aasta pärast ja mida soovida Eestile sünnipäevaks. Saime teada, et Eestis on hea elada, kuna siin on värske õhk, on palju lilli, sest et see on meie kodumaa, ja siin on meie emmed ja issid, on palju vett ja see on hea riik. Saja aasta pärast on Eestis aga palju ämblikke ja ämblikuvõrke; siin on muumiad ja arvukalt majasid, mis on ära lagunenud; on hulga lapsi ja erinevat värvi majasid, ohtrasti telekaid ja lasteaedasid. Lapsed soovisid Eestile palju õnne, värsket õhku ja palju lapsi, häid sõnu. Lapsed tahavad, et Eestil oleks hea olla, et jaguks palju torti ning magusat ja et tal oleksid head lapsed.

Pidu lõppes õpetajate ühislauluga, pärast mida suundusid kõik oma rühmadesse pidupäevatorti sööma. Soovime kõigile kaunist Eesti Vabariigi sünnipäeva-aastat!

KARIN USTAV,
KEIU SULG,
Lõokeste rühma õpetajad

Kino maale
EelmineVallavolikogu veebruariistung
JärgmineRüblikud tähistasid Eesti sünnipäeva paraadiga