Eesti esimese WRC ralli võitja selgus Kambja valla teedel

1214
Ott Tänaku ja Martin Järveoja start. Foto: Heiki Sarapuu

4.-6. septembril sõideti Eesti esimene FIA autoralli maailmameistrivõistluste etapp Rally Estonia. Ajaloolise ralli, mis oli ka 600 MM-etapp alates aastast 1973, kui MM-sari alustas, võitsid Hyundai Motorsport sõitjad ja valitsevad maailmameistrid Ott Tänak ning Martin Järveoja. Rally Estonia otsustav, viimane kiiruskatse sõideti Kambja valla teedel.

Kambja valla teedel sõideti lisaks Rally Estonia viimasele kiiruskatsele ka laupäevasel päeval kaks korda kavas olnud Prangli kiiruskatse, mis oli ralli pikim (20,23 km). Muide, ka kahel korral pühapäeval läbitud Kambja kiiruskatse oli üle 20 kilomeetri pikk (20,05 km). Nimetatud katsed olid sõitjate sõnul väga nõudlikud ja said seetõttu palju kiidusõnu.

Kokku startis Rally Estoniale ligi 60 võistluspaari 14 riigist ja MM-etapp tõi Eestisse WRC sarja absoluutse tipptaseme. Seda enam on oluline, et Eesti esimese WRC etapi võit jäi koju.

Ott Tänak: „Võita esimene ralli Hyundai Motorsport meeskonnga kodus, see on eriline tunne. Pinge oli päris korralik, kui aus olla. Koduse MM-ralli võit oli midagi sellist, mida ma pidin saavutama, teades, et see saab ka minu esimeseks WRC etapivõiduks Hyundaiga. Arvestades MM-sarja seisu, oli oluline tulla kindlalt lõpuni ja seda hea tulemusega. Seda paketti kokku panna polnud lihtne. Minu suured tänud lähevad meeskonnale, kes on viimaste kuude jooksul teinud ränka tööd. See on väga oluline ja me peame seda jätkama, sest näitasime, milleks me oleme võimelised.“

Eesti esimene WRC etapp korraldati 63 päevaga, mis on maailma praktikas erakordne. Koroonaviirusega võitlevas maailmas oli oluline, et rallil viidi selles osas riskid miinimumini. Pealtvaatajad olid jagatud 1000-inimeselistesse gruppidesse, pealtvaatamisalades oli piisavalt ruumi hajutamiseks. Võistlejatele, meeskonnaliikmetele ja ametnikele tehti ralli eel kokku 1337 negatiivset koroonaviiruse testi ja jagasime korraldamisega seotud inimestele ning pealtvaatajatele rohkem kui 50 000 maski. Live ja TV ülekanded jõudsid eeldatavalt rohkem kui 100 miljoni inimeseni ja 155-sse riiki (täpsed numbrid ca 2 kuu jooksul). Kolm päeva Live ülekandeid, iga päev viis tundi, pilti toodeti üheksa teleülekandejaamaga.

Rally Estonia meeskond tänab Kambja valla elanikke hea koostöö eest – ainult ühiselt tegutsedes saab püüda ka esmapilgul uskumatuna tunduvaid eesmärke. Aitäh!

MARGUS KIIVER,
Rally Estonia pressiesindaja

 


Varem samal teemal:

Ott Tänak ja Martin Järveoja võitsid ajaloolise Eesti esimese autoralli MM-etapi

Kino maale
EelmineTibusid loetakse sügisel
JärgmineSajandijagu rahumeelselt elatud päevi