Sport koolis ja selle ümber

1050
Kaunis ja kargevärviline staadion on valmis ja ootel. Foto: Kaspar Koolman

2020 – koroona aasta, valitsuste kukepoksi aasta, Ülenurme staadioni ehituse alguse aasta, Ülenurme spordihoone ehituse planeerimise alguse aasta, ülitublid õpilased, lapsevanemad ja õpetajad.

2021 – endiselt koroona aasta, aga juba oskame elada sellega; Ülenurme staadioni taasavamise aasta, Ülenurme spordihoone ehituse alguse aasta, ülitublid õpilased, lapsevanemad ja õpetajad.

Need on faktid, mis iseloomustavad meie lähiajalugu veel pikalt. Kõige selle keskel olles teeb siirast heameelt ühtekuuluvustunde, üksteise aitamise ja märkamise selgelt tajutav kasv kooliperes. Üheskoos on alati lihtsam ja ka lõbusam. Ning see tunne, kui kevadel said lapsed taas kooli – nagu 1. september oleks olnud kaks korda sel aastal! Siiski peame arvestama võimalusega, et taas tuleb sarnane periood, kus koolis-distantsis-koolis karussell võtab tuurid üles uuelgi õppeaastal.

Sporti ei ole lastud koolispordi tasandil eriti palju teha. Aga kus võimalik oli, siis seal ka käisime. Samas iseseisvalt sai palju tehtud. Olime Eesti üks aktiivsemaid koole erinevate orienteerumismängude kasutamises. Sestap premeeriti kooli ka internetikeskkonna LOQUIZ litsentsiga, kus saame luua päris oma kodukoha eripärast ja keskkonnast lähtuvaid mänge. Kõike seda tänu teile, kallid õpilased ja lapsevanemad!

Sel aastal olid meie elu kontrollijaks valitsuse, terviseameti, ministeeriumite ja tont teab veel kelle nõuded, kohustused, soovitused, millest vahel ei saanud vist ka nende loojad õieti aru, mida tahetakse teha. Samas tuleb tõdeda, et koolimajas toimis kõik enam-vähem tõrgeteta. Spordis jagasime garderoobid ja ruumid ainult ühe grupi kasutada, hajutasime majja sisenemisi ja väljumisi. Puhastusteenistus seisis hea selle eest, et ruumid ja vahendid oleksid puhtad.

Kehaline kasvatus oli sellel aastal traditsiooniline: saalitunnid, välitunnid. Imeilus talv soosis talisporti. Suusarajad ja uisuplats olid tihedas kasutuses varavalgest hiliste õhtutundideni. Loodame, et nüüd on kehvad talved mõneks ajaks läbi. Samas ei saanud me kasutada staadioni, mis oli renoveerimisel. Tunnid olime jaganud ära ka Tõrvandi spordihoonesse, parkmetsa ja sealsele staadionilegi ning nende alade kasutus järgmisel õppeaastal ainult suureneb. Nimelt läheb juba sel suvel spordihoone juures suurteks ehitustöödeks. Saame olemasolevatele lisaks uue pallimängude saali, jõusaali ja palju muudki. Aga selle kõige juures on üks osade õpilaste jaoks vast mitte nii rõõmustav, teiste jaoks ehk jällegi tore konks: meie kooli ca 1200 õpilast peavad järgmise õppeaasta läbi ajama ilma spordihooneta. Loomulikult saame kasutada Tõrvandi pisikest saali, aga julgen väita, et enam kui 90% ajast viibime kehalise kasvatuse tunde ja ka treeninguid läbi viies väliskeskkonnas. Karastamine noores eas on tõestatult immuunsüsteemi tugevdava toimega!

Alates juuni viimastest nädalatest on vallarahvale kasutamiseks avatud staadion. Tasuta saab joosta, jõulinnakus treenida ning korvpalliväljakul sportida. Tasulised on grupitreeningud. Staadion on suures osas õhtupoolsetel kellaaegadel broneeritud jalgpalliklubile TA Tartu Kalev/Ülenurme noorte treeninguteks ja võistlusteks. Nädalavahetuseti toimuvad mitmevõistlused ning erinevad turniirid. Palun arvestada üksteisega ning hoida seda ilusat staadioni! Plaanis on lähitulevikus arendada staadionil pakutavaid teenuseid veelgi laiemale sihtgrupile.

Koolilastega oleme saanud juba uut staadioni katsetada. Maha sai peetud isegi pisike spordipäev 1.-5. klassidele. Ühestegemise rõõmu oli palju. Tähtis ei ole võit, vaid osavõtt – see vana tõde oli spordipäeva motoks ning naerul nägusid oli lugematu arv.

Staadioni avasime treenijatele juba 14. juunist, aga piduliku avamise teeme millalgi suve lõpu poole, mil suuremad teetööd kooli ümbruses vaibunud. Aga 3. juulil toimub spordihoones ÜG vilistlasturniir korvpallis, mis on viimaseks spordiürituseks enne, kui hoone ehitusfirmale renoveerimiseks üle antakse.

Ilusat sportlikku suve!

KASPAR KOOLMAN,
Ülenurme gümnaasiumi spordijuht

Kino maale
EelmineProovi vibulaskmist Musta Noole vibuklubis!
JärgmineÜlenurme gümnaasiumi ristmik suletakse remonttöödeks