Maakomisjoni tööst

713
Portreefoto
Toomas Arumägi

Vallavolikogu maakomisjoni kuuluvad Toomas Arumägi, Arved Küngas, Ragnar Joosep, Ragnar Kruuda, Urmas Sarja (Oliver Ots vahetus välja Urmase vastu), Arne Peda, Vahur Järv.

Alates 2018. aastast on maakomisjoni koosolekud toimunud regulaarse vajaduse alusel ja teemasid, mida arutada, on jagunud nii kiireteks otsusteks kui ka pikkadeks tulisteks aruteludeks. 2018. aasta jooksul arutas ja võttis maakomisjon seisukoha nelja erineva avalduse osas ja kolme detailplaneeringu kohta.

2019. aastal aga käis maakomisjoni laualt läbi 12 erinevat teemat nii pindamistest kui pindamiste järelevalvest, üldplaneeringute ühildamisest ja arengukavast.

2020. aasta jooksul kogunes maakomisjon seitsmel korral ning arutusel on olnud mitmeid avaldusi ja ettepanekuid, mis osaliselt kuuluvad maakomisjoni pädevusse ja osaliselt mitte.

Otsuseid on vastu võetud 32, aluseks erinevad avaldused või ülesanded. Reeglina on komisjon arutelude tulemusel jõudnud ühisele arvamusele, kuid tihti kujunes otsustusprotsess ootamatult pikaks.

Maakomisjonile on arutamiseks esitatud nii planeeringuid, mida soovitakse kehtestada, kuid meie koosolekutele on jõudnud ka neid n.ö kellegi lemmikteemasid, mille ümber arutlemistega pole juba aastaid kuhugi välja jõutud. Samamoodi on meil arutusel olnud kodanike soove, mis nõuavad kohaliku omavalitsuse otsust.

Eraldi teema on olnud planeeringutele kehtestatud „uksemaksu“ kauplemine kas soodsamaks või siis hajutamine lepingutesse ja õigusaktidesse.

Arutusel on olnud mõned teemad teede ja tänavate KOVi haldusse üle võtmise osas, aga ka uue lasteaia asukohavalik, vallakeskuse asukoha analüüs, heakorraeeskiri ja koormise kehtestamine, Kambja valla vee- ja kanalisatsioonivarade müümine, sotsiaalse infrastruktuuri arendamiseks kogutav maks, pöördumine „Kambja vald Villa detailplaneeringu osas“.

2021. aastal on maakomisjon kogunenud viiel korral ja läbivaks teemaks avalduste ja detailplaneeringute kõrval on siiski olnud omavalitsuse poolt kehtestatud „uksemaks“ ehk siis arendajale kehtestatud tasu sotsiaalse taristu loomiseks või arendamiseks vastavalt tekkivale vajadusele. Iga arendus loob kindlasti juurde väärtust piirkonnas, kuid meie kõigi ühiselt tarbitav sotsiaalne taristu nii lasteaedade, koolide kui ka teede ja tänavate ning liikluskorralduse osas peab selle kõik tõrgeteta vastu võtma.

Maakomisjon on korduvalt olnud hämmeldunud erinevate arendajate kauplemisvõtetest, kuidas mitte investeerida enda poolt rajatava arenduse teenindamiseks mõeldud sotisaalsesse taristusse – seda enam, et kogutav maks on tehtavaid kulutusi arvestades pigem sümboolne.

TOOMAS ARUMÄGI,
vallavolikogu maakomisjoni esimees

Kino maale
EelmineVolikogu rahandus- ja majanduskomisjoni töö aastaaruanne
JärgmineKambja vallavolikogu I koosseisu tegevuse statistiline ülevaade