Kuuste kooli õpihuvilaager „Ka nii võib õppida!”

463
Lõke ja trummiloits. Foto: Inga Kurgjärv

Eelmisel õppeaastal hulpis kogu hariduselu koroona teise laine loksuvas rütmis: vastavalt olukorrale olid õpilased vaheldumisi nii distantsõppel kui koolis. Õppeasutusteski toimus koolitöö pandeemiale iseloomulike rangete reeglite järgi: tegutseti hajutatult ning tavapärane aktiivne suhtlemine vahetundides oli piiratud. Kõik see oli kooliperele väsitav ja vaimunäriv.

Seepärast haarasimegi oma kooli õpetajatega kinni haridusministeeriumi pakutud võimalusest korraldada õpihuvi ergastav laager, mis järgiks mitteformaalse õppimise põhimõtteid ja turgutaks õpilaste meeskonnatöö oskusi. Panime kiiresti paika kolmepäevase laagri toimumisaja ja asusime tegevusplaani koostama.

Algusest peale oli selge, et kasutame peamiselt oma kooli õpetajate ammendamatut potentsiaali ja tegutsemisõhinat. Samas ei tahtnud kõrvale jätta ka oma häid koostööpartnereid, et tuua tegevustesse veelgi vaheldust juurde. Pärast kiireid läbirääkimisi hakkaski ettevõtmine ilmet võtma ja võisime lõplikult viimistletud taotluse otsustajatele saata. Suve keskel tuligi haridusministeeriumilt rõõmustav vastus, et meie projekt vääris rahastamist.

Kui uus kooliaasta pihta hakkas, tuli veel kiiruga varasemad kokkulepped üle rääkida ja vajalikud täpsustused paika panna. Nii olimegi kolmapäeval, 8. septembril alustamiseks valmis.

Õpilased liikusid sel päeval etteantud plaani järgi nelja tegevuspunkti:

a) kettagolfi algõpetus;

b) marjade ja puuviljade kasulikkus ning smuutide valmistamine;

c) inimene, loom ja keskkond ning

d) koostööoskuse arendamine mängulise tegevuse kaudu.

Siit alustame oma Väeraja matka. Foto: Inga Kurgjärv

Järgmisel päeval sõitsime pärast lõunasööki kogu kooliga Elvasse Tartumaa tervisespordikeskusse, kus meie kooli õpetajad olid ette valmistanud kolm põnevat töötuba. Looduskaunis ja avaras paigas olid suurepärased võimalused erinevate tegevuste läbiviimiseks, mida meie õpetajad oskuslikult ära kasutasid.

Lõimitud õppetöö põhimõtet järgides panid erinevate ainete õpetajad proovile õpilaste leidlikkuse ja koostööoskuse. Näiteks tuli leida võimalus märgistatud ala kaardistamiseks, rakendada loovust rahvalike ornamentide kujundamisel käepärastest vahenditest ja kaaslaste juhendamisel kinnisilmi joonistada inimese keha. Matemaatika ja loodusteaduste ühine töötuba suunas õpilased orienteerumiskaardi abil lühimatkale, mille käigus tuli lahendada erinevaid mõõtmis- ja arvutusülesandeid.

Õpitegevuste vahele jäänud pause sai sisustada osavusrajal turnides, kettagolfi harjutades või lihtsalt kauni ilma ja looduse rüpes kaaslastega suheldes. Viimane tegevus oligi õpihuvi laagri üks olulistest komponentidest, et koroonaaja vajakajäämisi korvata.

Päevale pani hoogsa punkti Reigo Ahvena löökpillide töötuba, kus iga laps ja õpetaja sai endale bongotrummi, millega Elva männimets kaikuma pandi. Asjatundliku juhendamise abil leiti peagi võimas kooskõla, mis nii õpilased kui õpetajad nõiduslikus rütmis liikuma pani. Keset trummiringi lõõmas uhke lõke, mis olukorrale veelgi müstilisust lisas.

Keha bongorütmis tukslemas, oli esialgu raske end unele seada, lisaks oli pikast päevast rohkesti muljeid vahetada. Kuid enne südaööd laskus laagri üle vaikne öörahu, mida siit-sealt majakesest kostuv jutuvada häirida ei suutnud.

Hommikusöögiks pakuti maitsvaid pannkooke, mis laagrirahva taas reipaks muutsid, ja nii võeti peagi suund äsja renoveeritud Elva väerajale. Loodusest ja rahvajuttudest inspiratsiooni saanud matkateel püüdsid õpetajad oma jutustamisoskusega erinevatest muinasjuttudest tuttavate tegelaste puuskulptuure taaselustada.

Sellega olidki kolm vahvat päeva läbi saanud ja aeg oli koduteele asuda. Kosutav koolilõuna söödud, suunduti koju viimast suvist nädalavahetust nautima.

Õpihuvi laagri korraldustoimkond tänab südamest suurepäraseid kolleege, kes projektile oma ideede ja õpiülesannetega sisu andsid ning raugematu innuga õpilasi juhendasid. Täname ka oma koostööpartnereid Marjamaa talu, MTÜd Õnnemaa ja kettagolfi treenerit Marion Kulli. Ja loomulikult aitäh bussijuht Avole, kes meie rahvast soovitud aegadel soovitud suundades kohale liigutas.

Meie mõtted liiguvad juba järgmiste väljakutsete suunas, et õpilaste tegutsemislustile ja õpihuvile hoogu anda.

Projektimeeskonna nimel

KAIDO MARK

Kino maale
EelmineKoostööleping lennuakadeemiaga
JärgmineGümnaasium alustas juba suvel